Ulogujte se

Šta je pronađeno u Tutankamonovoj grobnici!?

Sto godina nakon što je pronađena grobnica dječaka-kralja drevnog Egipta Tutankamona, pronađen još jedan grob ... jedan stručnjak tvrdi da se u njemu nalazi Nefertiti! Doktor Nikolas Rivs, britanski arheolog sa Univerziteta u Arizoni, tvdi da je skeniranjem zidova kompleksa Tutankamonove grobnice u Dolini kraljeva, otkrio tajni ulaz. Rivs tvrdi da postoje dva otvora koji su zidari zatvorili velikim blokovima - iza jednog se nalazi soba za darove, a drugog - grobnica "kraljice dvije zemlje" čuvene po svojoj ljepoti Nefertiti.

Grobnica se nalazi desno od otvora, što je uobičajena pozicija za sahranjivanje egipatskih kraljica. U prilog ovoj (suludoj, tvrde pojedinci) tvrdnji, ide činjenica da su naučnici godinama bili zbunjeni time što je Tutankamonova grobnica "tako mala".

Rivs sada tvrdi da je to zbog toga što je njegova grobnica zapravo nastala "proširenjem" grobnice njegove, kako tvrde pojedini francuski istraživači - navodne majke Nefertiti.

Na ulazu u ono za šta Rivs tvrdi da je njena grobnica, nalaze se prikazi religioznih scene, rituala koji su pružali zaštitu prostoriji iza, koji su korišćeni u vrijeme 18. dinastije, kada je ona i vladala.

Grobnica kraljice Nefertiti, čije ime u prevodu znači "najljepša je došla", bila je supruga kralja Akhenatona i preminula je 1340. godine pre nove ere. Njena grobnica nikada nije pronađena.

Kada je velika kamena grobnica sa više odaja otkrivena 1880-ih u blizini drevnog egipatskog grada Amarna, lokalnom stanovništvu odmah je bilo jasno da se razlikuje od drugih, sličnih u Amarni. Grobnica, označena sa Amarna 26, na žalost je poharana, ali su arheolozi na osnovu onoga što je sačuvano do danas - figurine, kovčeg od alabastera i dva granitna sarkofaga - zaključili da je riječ o grobnici faraona Akhenatona i njegove ćerke Meketaten.

Ova kraljevska grobnica imala je i treću odaju, nedovršenu, i egiptolog Mark Gabolde smatra da je riječ o grobnici Ahenatenove surpuge Nefertiti koja je, kaže on, umrla nekoliko mjeseci prije faraona i bila sahranjena u Amarni.

Arheolog Beri Kemp, koji je i direktor Amarna projekta, ne slaže se i misli da Nefertiti nije sahranjena u Amarni već možda u Tebi ili Gurobu, a možda čak i u rodnom gradu Ahmimu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).