Ulogujte se

Pronađeno najstarije drvo u Evropi

Drvo pronađeno u južnom dijelu Italije staro je 1.230 godina i zvanično je okarakterisano kao najstarije drvo u Evropi, piše Nacionalna geografija.

Iznenađenje predstavlja to što drevni bor još živi, a istraživanja objavljena prošle nedjelje u časopisu Ekologija pokazuju da je ovo drvo raslo u posljednjih nekoliko decenija.

Otkriće pokazuje da pojedina stabla mogu vijekovima da žive čak i u uslovima ekstremnih klimatskih promjena. Ovaj drevni bor rastao je i tokom hladnog srednjeg vijeka i nastavio i na mnogo toplijim temperaturama, uključujući i sušne periode.

Maksim Kajure iz Švajcarskog saveznog instituta za istraživanje šuma rekla je da će analiziranje rasta stabla kroz promjenu klimatskih uslova pomoći naučnicima da bolje razumeju kako šume mogu da odgovore na moderne klimatske promjene, prenosi Klix.

"Proučavanjem viševjekovnih stabala moći ćemo bolje da predvidimo budući uticaj klimatskih promjena na ekosisteme šuma", rekla je Maksim Kajure.

Nije bilo lako da se ustanovi starost stabla i naučnici nisu mogli da se oslone na uobičajeno brojanje godova, jer je nedostajao središnji dio stabla koji je sadržao najstariji prsten.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).