Ulogujte se

Riješite se proširenih kapilara

Prošireni kapilari su prvenstveno estetski nedostatak, dok se bolešću može smatrati ako osobu ograničavaju i smetaju u socijalnom kontaktu.
Prošireni kapilari nastaju kada se koža suviše ugrije. Posljedica je pojava ružne mreže crvenih kapilara na mjestima gdje je koža najosjetljivija.


Najizloženije su osobe svijetle tanke kože. Crvena mreža kapilara javlja se obično u dobu između 35 i 40 godina, najprije na nosnicama i jagodicama.
Prvi znakovi se pojavljuju na nogama. Vidljivi kapilari na nogama mogu biti prvi znak upozorenja. Kada to uočite, trebali biste se odmah posavjetovati s dermatologom i riješiti problem. Prevencija u toj fazi sastoji se od izbjegavanja pretoplih mjesta kao i naglih temperaturnih promjena.
Za pojavu ružnog crvenila dovoljno je tek nekoliko minuta u sauni ili turskom kupatilu. Kada prelazite s hladnog na toplo mjesto, prilagodite toj promjeni ugroženi dio lica.
Prošaraju li kapilari dio kože, treba izbjegavati alkohol i pikantna jela. Konzumirajte borovnice, jagode i ribizle jer sadrže tvar koja jača zid vena i kapilara.

Aronija – prirodni zaštitnik krvnih sudova, proširenih vena i kapilara

Sastojci iz aronije jačaju zidove kapilara i krvnih žila tako što sprečavaju razgradnju kolagena i elastina, dva najvažnija strukturna proteina koja krvnim žilama daju elastičnost i čvrstoću. Mogućnost nastanka edema i oteknuća se drastično smanjuju pa se primjenjuje u slučaju oticanja nogu, zglobova, u tretiranju ozljeda i ožiljaka, kod limfedema, krvarenja iz nosa, proširenih i varikoznih vena.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).