Ulogujte se

Kada "pametni" automobil naiđe na bajs...

Bicik je noćna mora za Google automobil koji može da se kreće bez vozača. Eksperimentalni Google automobil bez vozača, ima problem s biciklistima koji se kreću sasvim polako, piše britanski sajt za tehnologiju "Engedžet" (Engadget).

Ako se bicikl jedva kreće - tek što nije stao, a biciklista pritom ne spušta noge s pedala, Google kompjuterizovani automobil koji upravlja sam sobom i orijentiše se pomoću niza senzora, ne zna šta će.

Biciklista iz grada Ostina, u Teksasu, gde Google u stvarnom saobraćaju proverava automobile bez vozača, objavio je da je naišao na eksperimentalno vozilo koje je bilo "komično neisgurno šta da uradi" kada ga je registrovalo dok je kroz raskrsnicu milio biciklom. 

Čim bi se bicikl pomerio za koji santimetar, automobil bi naglo krenuo i odmah naglo ukočio. I tako više puta. Bilo je jasno da u programu autmobila nema naređenje šta da uradi kada naiđe na bicikl koji skoro da sasvim stoji.

Google je u saopštenju potvrdio taj slučaj i istakao da su takve situacije baš ono za čime ta firma traga u stvarnom svetu dok usavršava svoj "pametni auto".

S druge strane, piše britanski sajt, taj događaj s biciklistom je i upozorenje šta sve još treba da dostignu "nezavisna vozila".

"Mnogo je, mnogo opasnosti na putu koje je teško predvideti, čak i ako se ima mnogo iskustva", piše "Engedžet".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).