Ulogujte se

Kako da njegujete ojed kod beba tokom ljetnih vrućina

Osnova preventive ojeda je održavanje kože čistom i suvom, kao i redovno mjenjanje odeće. To postižemo redovnim pranjem i presvlačenjem, redovnim kupanjem i redovnim umivanjem – kada obratimo pažnju na predio vrata ispod brade, jer se tu nakuplja mlijeko od podoja, ili hranjenja.

Odjeća za bebu mora biti od prirodnih materijala, koji se mogu prati na visokim temperaturama i peglati. Oblačenje prilagodite godišnjem dobu i uslovima održavanja temperature u stanu/kući. 

Na vrijeme nabavite kremu na bazi cinka i smatrajte je delom obaveznih zaliha kozmetičkih preparata, ili kućne apoteke. Svi proizvođači bebi šampona, kupki i kremica u svojoj ponudi imaju i kremu protiv ojeda. Cinkova pasta iz apoteke takođe može biti dobra. 

Do ojeda može doći pod nekim okolnostima i ako ste dobro brinuli o higijeni vašeg djeteta. Vaša beba je možda preosjetljiva na visoke temperature, deterdžent za veš, kremu, ili sredstvo za kupanje koje koristite. U kasnijem uzrastu se može razviti neka vrsta alergije na različite faktore. U pitanju može biti i građa tjela – djete sa većom tjelesnom težinom može imati “krofnice”, gdje se u prevojima dodiruju dva sloja kože, pa se zadržava vlaga i održava viša temperature. 

Na nježnoj bebinoj koži, ojed se najčešće pojavljuje na nekoliko mjesta i na njih treba posebno obraćati pažnju: 
- Vrat pod bradom, zbog znojenja, ili slivanja mlijeka. 
- Predio ispod pazuha zbog pretopljavanja, ili neodgovarajuće odjeće koja žulja, ili ne razdvaja rukicu od tjela pa dolazi do trenja. 
- Prepone 
- Guza, koja je najčešće i najveći problem, jer je razlog ojeda uglavnom kvalitet i povećan broj stolica, a svaka slijedeća samo pogoršava problem. 

Na navedenim djelovima tjela može se pojaviti crvenilo, ili sitan tačkasti osip. Važno je da problem uočite na vrijeme. Osnova njege ojeda je češće pranje i održavanje kože suvom. 

Kritične djelove tjela perite češće tokom dana blagim sapunom uz dobro ispiranje i sušenje. Dijete brišite laganim tapkanjem, a ne brisanjem, a sačekajte i da se dodatno osuši na vazduhu. Na čistu, suvu kožu nanesite tanak sloj kreme protiv ojeda i ako je moguće, razdvojite slojem pamučne odjeće do slijedećeg tretmana. 

Razmotrite da li je potrebno da promjenite vrstu sapuna, proizvođača kupke, ili deterdžent za veš. Savjetuje se i dvostruko ispiranje veša. 
Ako se ojed ubrzo ne povuče, ili makar umanji, obratite se ljekaru. Takođe je potrebno da se javite vašem pedijatru ako se stanje pogoršava uprkos mjerama, koje ste sproveli. 

Ojed nije crvenilo po cijeloj koži, niti ospa široko raširena po tijelu! U tom slučaju obavezno posetite ljekara. 

Izvor: B92

 

 

Poslednja izmjenaponedjeljak, 08 Septembar 2014 22:47

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).