Ulogujte se

More i banja oporavljaju kožu

Balneoterapija: Umereno sunčanje, ali samo rano ujutru prija obolelima od psorijaze. Minerali iz vode i blata smanjuju crvenilo i pospešuju perutanje, odnosno smanjenje psorijatičnih ploča na koži.

Leto i sunčevi zraci različito deluju na pacijente sa psorijazom, u zavisnosti od forme ove bolesti. Pacijenti sa klasičnim oblikom psorijaze, psoriasis vulgaris, nisu preterano osetljivi na klimatske faktore tokom leta. Njima, naprotiv, odgovara umereno izlaganje sunčevom zračenju u ranim prepodnevnim i kasnim popodnevnim satima, kaže, za "Novosti", docent dr Mirjana Milinković iz Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije: 

- Osobama obolelim od nekih drugih formi psorijaze uglavnom ne prija izlaganje suncu. Posebno je važno da koža osobe sa psorijazom ne izgori. Zavisno od tipa kože, preporučuje se zaštita od neželjenih efekata sunca, kao i kreme sa zaštitinim faktorom najmanje SP 30 ili više. Osobe sa psorijazom nikako ne bi smele da se izlažu suncu od 10 do 17 časova tokom letnjih meseci, već samo pre 10 i posle 17 sati, uz postepeno povećanje dužine vremena koje pacijent provodi na sunčanju. 

Najvećem broj obolelih od klasične psorijaze prija balneoterapija - tretiranje kože mineralnom vodom i mineralnim blatom. Kako dodaje dr Milinković, za ovu terapiju, osim morske vode, to mogu biti i mineralne vode u određenim banjama u Srbiji, čiji mineralni sastav je takav da ima protivupalni i keratolitički efekat na psorijazu (smanjuje crvenilo i pospešuje perutanje, odnosno utiče na snižavanje psorijatičnih ploča). 

Za ublažavanje simptoma klasične psorijaze koristi se i fototerapija, sa ultravioletnim A (PUVA terapija) i ultravioletnim B (UVB) zračenjem. Radi se o kontrolisanom, tačno doziranom UV-zračenju. Obavezna je zaštita očiju zaštitnim naočarima. Ukoliko pacijenti žive u gradovima gde nema lampi za fototerapiju može da se preporuči umereno sunčanje, ali uz povremene, bar jednomesečne kontrole kod dermatologa. Na sunce ne treba ići bez sunčanih naočara, šešira, kao i kreme za zaštitu od sunca za lice i druge osetljive zone. 

- Primena nekih lekova i terapijskih sredstava mora da se modifikuje tokom leta, ali o svemu tome pacijenti treba da dobiju detaljne infomacije od svog dermatologa - naglašava dr Milinković. - Nije dobro da pacijenti samoinicijativno koriguju predloženu terapiju i da se sami leče! Nažalost, često u takvim situacijama dolazi do pogoršanja i ispoljavanja nekih neželjenih efekata, što sve dodatno komplikuje stanje bolesnika. 

Sagovornica “Novosti” dodaje da se neki lokalni preparati namenjeni nezi kože sa psorijazom ne preporučuju tokom leta, na šta bi dermatolozi svakako trebalo da upozore svoje pacijente. Ipak, najveći broj lekova za psorijazu se bezbedno može primenjivati i tokom leta. 

STRES POGORŠAVA BOLEST 
Psorijaza ima uspone i padove u svom toku, nekada se pogoršava, a postoje i periodi kada je bolest “mirna” ili dobro kontrolisana terapijom. Tada praktično nema vidljivih promena na koži. Više je različitih provocirajućih faktora za pogoršanje psorijaze, a najznačajnijm se smatra stres, dodaje dr Mirjana Milinković: 

- Potrebno je naučiti kako da se izborite sa stresogenim situacijama u životu, kako da pronađete životni mir i balans između želja i mogućnosti, posla i odmaranja. Psihička relaksacija i duševni mir veoma dobro utiču na veliki broj autoimunih i hroničnih bolesti, pa i na psorijazu.

Izvori: telegraph.co.uk , b92.net 

Poslednja izmjenaponedjeljak, 08 Septembar 2014 23:00

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).