Ulogujte se

Nova vrsta banana spasiće stotine hiljada života

Banane su dobre za zdravlje i zdravu ishranu, ali vjerovatno nikada ne bismo mogli ni da pomislimo da su toliko dobre da bi mogle da spase živote ljudi.

Australijski naučnici su uspjeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom-A, da je veoma vjerovatno da bi one ubuduće mogle da spase živote stotinama hiljada djece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom svijeta.

Nova banana ima jestivi deo zlatno-narandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A.

Preuzete gene, naučnici su iskombinovali sa najrasprostranjenijom sortom Kevendiš banana.

Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja djece, u imunom sistemu kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u posljednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kivnslendu, a istraživanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa.

- Tokom godina samo razvili banane koje imaju visoke nivoe porivtamina-A, od čega i potiče njihova zlatno-narandžasta boja. Ti rezultati daće ključan doprinos kavlitetnijoj ishrani među nekima od najsirmašnijih zajednica u Africi. Naša nauka radi. Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana - rekao je vođa istraživanja Džejms Dejl.

 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).