Ulogujte se

Đorđević o Litvaniji, prošlosti i sadašnjosti

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević s velikim poštovanjem govorio je o Litvaniji i litvanskoj košarci pred polufinalni meč dvije ekipe na Evrobasketu.

Đorđević ima priliku da postane tek drugi čovjek koji je uspio da osvoji Evropsko prvenstvo kao trener i kao igrač. Prije njega to je pošlo za rukom samo Panajotisu Janakisu.Svi, a posebno Litvanci, pamte Đorđevićevu partiju u finalu EP 1995. u Atini, kad je Jugoslavila osvojila zlato, a „Sale nacionale“ ubacio 41 poen, šutiravši trojke 9/12.Ipak, on o tome ne želi previše da govori 20 godina kasnije.

„Litvanija je poseban protivnik za svakoga. Sjećam se te utakmice, ali to je prošlost. To je detalj iz evropske košarkaške istorije na koji sam ponosan, na koji bi svi trebalo da budu ponosni, zbog toga što mislim da je taj tim Litvanije jedan od najboljih timova te zemlje u istoriji. Naša pobjeda je vrijedela više zbog toga, igrali smo protiv Sabonisa, Kurtinaitisa, Marčuljonisa , Karnišovasa, Stombergasa i drugih momaka, to je bilo nešto posebno.“

Ali mjesto na pobjedničkom postolju nije sve za srpskog selektora. Njegov glavni cilj je da svojim igračima pokaže za šta su sposobni, pomogne da prepoznaju svoj talenat i steknu samopouzdanje.

„Moj najveći cilj prošle godine bio je da ih ubjedim da su ono što jesu. Možda nisu vjerovali u sebe, a sada smo u tome uspjeli. Učinili smo da vjeruju, to su dokazali na terenu i sada su drugačiji u glavama, imaju drugačiji mentalitet. Mi smo sada psihološki jak tim, igramo zajedno, živimo zajedno, zajedno osjećamo svaku utakmicu, svako takmičenje i to je naša snaga. Tako će biti sve dok sam ja selektor i dok radim sa ovim momcima, zbog toga što vjerujem u zajedništvo.“

Duh i vjera doveli su Srbiju do još jednog uspjeha i novog susreta Đorđevića i Livanije. Imena su se promijenila, ali poštovanje prema košarkaškoj kulturi Litvanije je isto za srskog selektora.

„Od svoje samostalnosti nisu propustili Olimpijske igre i to je važan detalj. Zaslužuju veliko poštovanje od svih, uvijek su na podijumu, uvijek osvajaju medalje, imaju kontinuitet i to je njihova najveća snaga. Znaju kako da ostvare svoje ciljeve. Imaju svoju školi košarke i prepoznatljiv stil i ja to veoma cijenim", istakao je Đorđević.

Utakmica između Srbije i Litvanije igra se od 21 sat u Lilu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).