Ulogujte se

Erdogan: Ne idem ka diktaturi, mogu umrijeti u bilo kom trenutku

Promjene su velike, ali to ne znači da ću postati diktator, poručuje turski predsjednik. Ovo što ste vidjeli u nedelju zove se demokratija, ističe Redžep Tajip Erdogan.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je za Si-En-En da ustavne reforme ne znače prelazak na diktaturu, demantujući navode da je taj novi sistem "kao skrojen za njega".

"To nije sistem koji pripada Tajipu Erdoganu. Ja sam smrtno biće, mogu da umrem u bilo kom trenutku", prenijela je agencija AFP.

Erdogan je odbacio optužbe da je podržao izmjene iz želje da ojača svoju moć, a ne da unaprijedi politički sistem Turske.

"Sistem predstavlja promjenu, transformaciju demokratske istorije Turske", rekao je Erdogan u intervjuu datom u utorak Beki Anderson u predsedničkoj palati u Ankari.

To je, kako napominje Si-En-En, prvi intervju koji je Erdogan dao posle referenduma.

"Istina, promjene su velike. Ali to ne znači da ću postati diktator. Tamo gdje je diktatura nema predsjedničkog sistema. A ovo što ste vidjeli u nedelju zove se demokratija. Ja to zovem voljom naroda", rekao je on.

Erdogan je naveo da je "inače fudbaler" i da će stoga "sportskim žargonom da objasni trenutnu situaciju".

"Nema veze pobjediš li 1-0 ili 5-0, pobjeda je pobjeda", rekao je on.

On je rekao da Turska "pune 54 godine stoji pred vratima EU".

"S političkog gledišta, to jednostavno nije podnošljivo. Pokušali smo ispuniti sve njihove zahteve, ali oni nisu održali svoja obećanje. Ako promjene politiku prema Turskoj, onda opet možemo da sjednemo za sto i vidimo šta se još može napraviti", rekao je Erdogan.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo što mu je stigla čestitka od američkog predsednika Donalda Trampa povodom rezultata referenduma.

"Lijepo je to, ali još ljepše bi bilo da se nađemo uživo i poboljšamo našu saradnju. Sviđa mi se Tramp, njegovi potezi čine me srećnim. Mi smo saveznici i vejrujem da možemo riješiti puno problema", poručio je Erdogan.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).