Ulogujte se

Trampova politika prema Siriji i S.Koreji - akcije za izbjegavanje "impičmenta"?

Američki magazin "Atlantik" ocjenjuje da su raketiranje aerodroma sirijske vojske i zaoštravanje prema Sjevernoj Koreji samo dio taktike američkog predsjednika Donalda Trampa da izbjegne pokretanje "impičmenta" /smjene/ i odobrovolji svoje republikance.

List tvrdi da američki predsjednik Donald Tramp, za razliku od svojih prethodnika Baraka Obame ili Džordža Buša, nije pokušao da pribavi čak ni minimalni legalni okvir za svoju prvu vojnu intervenciju.

Obično se Bijela kuća u tim prilikama pozove na svoje zalaganje za "američke vrijednosti" poput "zaštite ljudskih prava i manjina ili širenja demokratije".

Tramp je na taj način, kao i otvorenom prijetnjama upućenim Sjevernoj Koreji, nastojao da zaustavi politički i medijski talas napada na sebe i svoje saradnike, koje stalno optužuje za veze sa Moskvom.

Napadom na Asadove snage Tramp je želio da pokaže da u Bijeloj kući ne sjedi ruska marioneta.

"Atlantik" tvrdi da je ruski lider Vladimir Putin svjestan svega toga, pa se previše ne uzbuđuje zbog, navodne, promjene u spoljnopolitičkoj doktrini svog američkog kolege.

I Trampova aktivnija i agresivnija politika prema Sjevernoj Koreji je gotovo isključivo u funkciji američke unutrašnje politike.

Tramp vrlo dobro zna da veliki dio republikanskih senatora i kongresmena zagovara mnogo tvrđu politiku prema Pjongjangu od one kakvu je vodio bivši predsjednik SAD Barak Obama.

Ti senatori i kongresmeni, poput Džona Mekejna, izrazito su protiv Trampa, pa su savjetnici američkog predsjednika procijenili da bi većim pritiskom na sjevernokorejske vlasti mogli da odobrovolje veliki broj važnih ljudi u Republikanskoj stranci.

Napadom na Siriju i slanjem ratne flote prema Sjevernoj Koreji, Tramp je odigrao za sebe dva korisna unutarpolitička poteza, ocjenjuje "Atlantik".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).