Ulogujte se

SAD ispalile rakete na sirijsku bazu; Putin- Amerikanci napali suverenu državu

Amerika je izvela raketne udare na vazdušnu bazu u Siriji kao odgovor na navodni hemijski napad koji se dogodio u Idlibu, javili su svjetski mediji.Ruska televizija "Rusija 24" objavila je prvi snimak sa aerodroma Šairat nakon američkog raketnog napada. U raketnom napadu SAD na vazduhoplovnu bazu Šairat poginulo je deset sirijskih vojnika, izjavio je oficir sirijske vojske koji se nalazi na aerodromu."Danas je u napadu poginulo deset naših vojnika" rekao je sirijski oficir.

Ruska strana je bila obaviještena o tome da će SAD naneti udar na Siriju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Da, informacija je dostavljena", rekao je on.

Peskov je objasnio da predsjedniku Vladimiru Putinu "niko nije telefonirao" i dodao da je vijest stigla "putem kanala za razmjenu informacija".

11.55... Samo 23 od 59 raketa koje su lansirane sa američkih razarača, doletjelo je do vojne baze u Siriji, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

11.48... Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je raketni napad SAD na sirijski aerodrom odavno pripremljen.

11.40... Ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel izjavio je da je vazdušni napad SAD na vazduhoplovnu bazu u Siriji bio "razumljiv" nakon što Savjet bezbjednosti UN "nije bio u mogućnosti da jasno i nedvosmisleno odgovori na varvarsku upotrebu hemijskog oružja protiv nevinih ljudi u Siriji". 

11.35... Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu Šairat u provinciji Homs.

"Prvo, smatramo da su ovi postupci potpuno neosnovani. Drugo, oni su, po našem mišljenju, apsolutno očigledno politički motivisani. Mi smo više puta govorili, isticali na svim nivoima da, nažalost, svake godine na situaciju u svijetu sve više utiče unitarpolitička situacija i unutarpolitička scena u Vašingtonu", istakla je Zaharova.

11.13...Čavušoglu pozdravio napad SAD i zatražio smjenu Asada.

11.03... Kina je pozvala na sprečavanje pogoršanja situacije u Siriji nakon američkog napada na vazduhoplovnu bazu sirijske vlade. Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da Kina poziva sve relevantne strane da se drže političkih rješenja, prenio je Rojters.

11.00... Lavrov- Akcije SAD u Siriji podsjećaju na situaciju sa invazijom na Irak.

10.50... U vazdušnim napadima SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu uništeno je devet aviona, ali je glavna pista "relativno netaknuta", saopštila je danas ruska državna televizija Rusija 24.

10.31... Rusija neće odgovoriti eskalacijom vojnih akcija na napad SAD na vazdušnu bazu u Siriji, potrebno dosljedno postupati u odbranu međunarodnog prava i pravde, smatra potpredsjednik Državne Dume Rusije Pjotr Tolstoj.

10.25... Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da podržava "snažnu i jasnu poruku" poslatu američkim napadom u susjednoj Siriji u znak odmazde za navodni hemijski napad, prenosi agencija AFP.

10.15... Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Fransoa Oland smatraju da je za situaciju u Siriji odgovoran isključivo sirijski predsjednik Bašar Asad, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon njihovog telefonskog razgovora.

"Predsjednik Asad je jedini odgovoran za ovakav razvoj događaja. Ponovna upotreba hemijskog oružja i njegovi zločini protiv sopstvenog stanovništva zahtijevaju uvođenje sankcija, kao što su već zahtijevale Francuska i Njemačka u ljeto 2013. godine poslije tragedije u Huti", navodi se u saopštenju.

09.45... Vojska Sirije potvrdila je smrt šest vojnika, ranjavanje nekoliko vojnika i značajnu materijalnu štetu nakon raketnog napada SAD.

09.40... Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Raketni napad na bazu je čin agresije protiv suverene Sirije

09.35... Generalštab Oružanih snaga Sirije saopštio je da je raketni napad na aerodrom Šairat učinio SAD "saveznicima terorista ID-a, Nusra fronta i drugih grupa".

09.30... Postoje izvještaji da je nakon raketnog napada SAD na vazduhoplovnu bazu Šairat teroristi ID-a su na dva fronta pokrenuli ofanzivu protiv vladinih trupa u Palmiri. Sirijske trupe uspjele su da odbiju napad, prenosi "Masdar".

09.16... Guverner provincije Homs Talal El Barazi izjavio je da je aerodrom Eš Šairat u Homsu, koji je granatirala američka vojska u noći između četvrtka i petka, igra ključnu ulogu u pružanju podrške sirijskim vladinim snagama u borbi protiv terorista ID-a.

09.09... Najmanje pet sirijskih vojnika je poginulo, a sedam ih je ranjeno. U napadu, koji je izvršen krstarećim raketama, gotovo potpuno je uništena baza sirijskog vazduhoplovstva. Prema informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, lansirano je ukupno 59 krstarećih raketa "tomahavk".

Niko iz sirijske vojske nije bio dostupan za davanje izjave, a u američkoj vojsci tvrde da je napad bio odgovor na napad sirijske vojske u Idlibu, u kojem je korišteno hemijsko oružje.

09.04... Britanski ministar odbrane Majkl Felon izjavio je da ne smatra da je raketni napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji početak vojne kampanje.

Do udara je došlo samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak objavljeno kako Pentagon i Bijela kuća razmatraju vojne opcije kao odgovor na napad koji je usmrtio više od 80 ljudi.

Kako je javio Si-En-En s brodova stacioniranih u Sredozemnom moru prema Siriji je ispaljeno između 50 i 60 projektila tipa Tomahavk, a meta im je bilo uzletište u vazdušnoj bazi Šajrat na zapadu države, u okolini Homsa, sa kojeg su poletjeli sirijski avioni za koje se vjeruje da su učestvovali u ispaljivanju bojnog otrova na civile.

Projektili su ispaljeni oko 4:40 časova po sirijskom vremenu.

Prema prvim informacijama, projektili su pogodili metu, ali zasad nema informacija kakvu su štetu nanijeli sirijskim snagama. Amerikanci su, kako tvrde zvaničnici Pentagona, Rusima dali signal da slijede napad, a kažu i da je u pogođenoj bazi bilo ruskih vojnika.

Operaciju je naredio predsjednik SAD Donald Tramp, koji je naveo da je u “vitalnom interesu SAD da zaustavi upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja“.

Tramp se, nedugo nakon prvih vijesti o napadu na Siriju, obratio naciji pred okupljenim reporterima u njegovoj rezidenciji Mar-A-Lago u saveznoj državi Floridi, u kojoj je ugostio svog kineskog kolegu Si Đinpinga.

“U utorak je sirijski diktator Bašar al Asad pokrenuo grozan hemijski napad na nevine civile, koristeći pritom smrtonosni nervni plin, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivnu dječicu, koja su okrutno smaknuta u ovom varvarskom napadu. Nijedno božje dijete ne zaslužuje tako nešto“, rekao je Tramp na početku obraćanja.

“Večeras sam naredio napad na vazdušnu bazu u Siriji iz koje je krenuo hemijski napad. Nema nikakve sumnje da je Sirija koristila hemijsko oružje i prekršila međunarodne konvencije koje ga zabranjuju. Svi dosadašnji pokušaji da se promijeni Asadovo ponašanje su propali, dramatično su propali. Rezultat je produbljivanje izbjegličke krize i dalja destabilizacija regiona" , izjavio je Tramp.

On je pozvao sve civilizovane nacije da se pridruže SAD u nastojanjima da se spriječi krvoproliće u Siriji.

"Tražimo božju mudrost u suočavanju s izazovima našeg nemirnog svijeta, molimo se za živote ranjenih i duše umrlih i nadamo se da, sve dok se Amerika bude zalagala za pravdu, da će na kraju mir i sklad prevagnuti. Bog blagoslovio Ameriku i cijeli svijet", zaključio je obraćanje Tramp.

Prema ranijim izvještajima, upravo se ispaljivanje navođenih krstarećih raketa spominjalo kao jedna od opcija za napad. Opcije i strategiju su razradili ministar obrane Džejms Matis i Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost H.R. Mekmaster.

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da su američki napadi u Siriji agresija protiv jedne suverene države i u suprotni su međunarodnom pravu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsjednik Putin smatra da raketni napadi SAD u Siriji predstavljaju agresiju protiv jedne suverene države, u suprotnosti sa međunarodnim pravom i pritom su načinjeni pod izmišljenim izgovorom", rekao je Peskov novinarima.

Portparol je istakao da "sirijska vojska nema zalihe hemijskog oružja".

"Činjenicu da su sirijske oružane snage uništile sve zalihe hemijskog oružja zabilježila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) i potvrdila specijalizovana agencija UN", podsjetio je Peskov. 

"Istovremeno, prema Putinovom mišljenju, potpuno ignorisanje činjenice da teroristi koriste hemijsko oružje samo značajno pogoršava situaciju", rekao je portparol.

"Putin je takođe u američkim napadima na Siriju vidi pokušaj da se skrene pažnja svjetske zajednice sa brojnih žrtava među civilnim stanovništvom u Iraku", dodao je Peskov.

"Ovaj korak Vašingtona nanosi značajnu štetu rusko-američkim odnosima, koji su već u lošem stanju", rekao je Peskov novinarima.

"I što je najvažnije, Putin smatra da nas ovaj korak ne približava krajnjem cilju u borbi protiv međunarodnog terorizma, već naprotiv, stvara ozbiljnu prepreku za stvaranje međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma što je, uzgred, predsjednik SAD Donald Tramp najavio kao jedan od glavnih zadataka još tokom svoje predizborne kampanje", dodao je Peskov.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).