Ulogujte se

Zapušteni nacistički hotel na Baltiku

Na obali njemačkog Baltičkog mora duž deset kilometara duge pješčane plaže, nalazi se najveći hotel na svijetu koji broji čak 10.000 soba, od kojih gotovo sve imaju pogled na more. Iako izgrađen prije više od 70 godina, ovaj hotel nikada nije svoja vrata otvorio gostima.

Hotelski kompleks izgrađen je između 1936. i 1939. godine pod imenom Prora. Stvorili su ga nacisti kao dio njihovog "Kraft durch Freude, KDF" programa, s ciljem pružanja turističkih usluga za njemačke radnike i povećanjem nacističke propagande. Lokalni ljudi Proru nazivaju Colossus, a razlog tome je njena monumentalna struktura koja kao da nema kraja. Kompleks se sastoji od osam identičnih zgrada koje u ukupnoj dužini prelaze 4 i pol kilometra, smještene svega 150 metara od plaže. Gradilo ga je ukupno 9000 radnika kojima je za to bilo potrebno 3 godine. Kompleks se sastoji od smještajnih kapaciteta, kina, festivalskih sala, bazena i brodskog pristaništa na kojem su trebali pristajati kruzeri. Hitlerovi planovi za Proru su bili ambiciozni. Želio je izgraditi gigantski resort, najveći ikada izgrađeni na svijetu, s preko 20.000 kreveta. Sve su sobe trebale imati pogled na more, dok su hodnici i sanitetski čvorovi trebali biti smješteni sa suprotne strane. Svaka soba ima dimenzije 5 sa 2,5 metra te sadrži dva kreveta, ormar i umivaonik. Izgrađeni su i zajednički WC-i i kupatila, kao i jedna plesna dvorana po spratu. Središnja zgrada bila je predviđena za prenamjenu u vojnu bolnicu u slučaju izbijanja novog rata. zgradnja kompleksa stala je s izbijanjem rata, kad je Hitler promijenio prioritete te povukao radnike s gradilišta na gradnju vojnih baza. Za vrijeme bombardovanja, mnoge su izbjeglice svoj novi dom pronašle upravo u ovom nikada otvorenom hotelu, a kasnije su i izbjeglice iz istočne Njemačke bile preseljene tamo.

Danas su gotovo svi blokovi zgrada napušteni, osim jedne, koja je u 2011. godini prenamijenjena u hostel s 400 kreveta. Uskoro će i ostale zgrade postati dio prvobitnog plana, a to je bogati i luksuzni resort za odmor.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).