Ulogujte se

Buš bio informisan o tehnikama ispitivanja

Bivši američki predsjednik DŽordž Buš bio je "u potpunosti informisan" o tehnikama ispitivanja koje je koristila Centralna obavještajna agencija /CIA/, koje su osuđene u izvještaju Obavještajne komisije Senata, rekao je njegov potpredsjednik Dik Čejni.Govoreći za "Foks njuz", Čejni je rekao da je Buš "znao sve što treba da zna" u vezi sa programom i da je izvještaj obična glupost.CIA je branila svoje metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam, kao što je simulacija utapanja, nakon napada 11. septembra 2001. godine.

U izvještaju Komisije navodi se da je CIA obmanula političare u vezi sa programom, podsjeća Bi-Bi-Si.

Međutim, bivši potpredsjednik republikanac odbacio je te optužbe.

"Utisak koji Komisija pokušava da izvuče - da je, na neki način, CIA djelovala na lošim osnovama i da nama to nije rečeno, da predsjedniku nije rečeno - je čista laž", rekao je on.

On je rekao da je izvještaj "užasno urađen" i "duboko pogrešan", priznajući da nije pročitao cijeli dokument.

U izvještaju se navodi da je CIA provodila "brutalna" i "neefikasna" ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al kaide nakon napada 11. septembra 2001. godine na SAD i da je obmanula druge zvaničnike o tome šta radi.

"Informacije koje je CIA prikupila koristeći 'pojačane tehnike ispitivanja' nisu obezbijedile podatke koji su osujetili bilo koju prijetnju", navodi se u izvještaju.

Čejni je rekao da je taj program ispitivanja spasao mnoge živote i da CIA "zaslužuje pohvalu, a ne osudu".

"Te tehnike su obezbijedile operativne obavještajne podatke od vitalnog značaja za bezbjednost zemlje od dodatnih napada", rekao je on.

UN i grupe za ljudska prava pozvali su na procesuiranje američkih zvaničnika umiješanih u ovaj program, koji je provođen od 2001. do 2007. godine.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).