Ulogujte se

Lavrov - Kriza je posljedica stava Evropske Unije

BAZEL - Ukrajinska drama mogla se spriječiti prije godinu dana, ali je Brisel odbacio ideju o trilateralnim razgovorima Rusije, Ukrajine i EU i podržao državni udar, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku šefova diplomatija članica OEBS-a.

"Evroatlantski region prolazi kroz fundamentalnu krizu i treba naći izlaz. Put u budućnost može biti određen samo zajedničkim naporima i izvlačenjem ispravnih zaključaka iz lekcija iz prošlosti", rekao je Lavrov na sastanku u Bazelu. 

On je rekao da iskustvo iz nekoliko posljednjih godina pokazuje da jednostrane metode i nepriznavanje počinjenih grešaka ne vode nikuda. 

Lavrov je rekao da je prijedlog Rusije o trostranom procesu odbijen na sastanku u Kijevu prije godinu dana i da su "zapadne kolege podržale antiustavni državni udar i zažmurile na podjelu društva nasiljem ultranacionalista". 

Lavrov je rekao da su ti ljudi željeli da čitav ukrajinski narod "prati njihovu ideologiju", prenio je TASS. 

Ruski zvaničnik je rekao da je drugi pokušaj prevazilaženja ukrajinske krize bilo saopštenje iz Ženeve koje su 17. aprila objavili EU, Rusija, Ukrajina i SAD, kada je Kijev obećao da će pokrenuti "sveobuhvatnu, transparentnu i odgovornu" ustavnu reformu, uz učešće svih regiona i političkih snaga u zemlji. 

"To nije učinjeno do danas", rekao je Lavrov o podsjetio da su SAD, EU i Ukrajina odbili prijedlog švajcarskog predsjedništva OEBS-a da to saopštenje bude osnova mape puta ove organizacije. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).