Ulogujte se

Kompjuterski virus "Regin" udara na Rusiju

VAŠINGTON, MOSKVA - Kompjuterski virus "Regin", koji je razradila jedna zapadna obavještajna služba, jedan je od najopasnijih virusa te vrste i namijenjen je sajber ratu protiv Rusije - tvrde stručnjaci.Američka kompanija "Simantek", koja se bavi razradom antivirusa, tvrdi da je ovaj virus ozbiljna sajber-prijetnja za Rusiju. 

"Regin" špijunira operatere mobilne komunikacije, prisluškuje telefonske razgovore korisnika te ulazi u mejlove na serverima kompanije "Majkrosoft". 

Prema nekim podacima, novi virus je puno moćniji od "Staxneta", koji je 2010. unesen u kompjuterski sistem Irana te je na taj način ozbiljno usporio nuklearni program države. 

Stručnjaci preciziraju da bi "Regin" mogao ukrasti šifre, lične informacije, zatim praviti snimke sa ekrana, obnavljati obrisane fajlove i slati privatne mejlove na druge adrese. 

Ovaj špijunski program već je korišten protiv privatnog biznisa, ali bi realan cilj mogli bi biti objekti vlada. 

Neki eksperti ukazuju da se informacija o virusu pojavila u periodu političke napetosti u odnosima SAD i Rusije pa bi zbog toga mogla sadržavati mnogo netačnih podataka i preuveličavanja. 

Sergej Nikitin, zamjenik direktora Laboratorije za kompjutersku kriminalistiku "Grup-IB", ocjenjuje da je virus "Regin" složeni produkt visoke klase sa svojstvima višefunkcionalnih "trojanskih virusa". 

Taj virus za sada ne mogu otkriti antivirusi, ali još nije opasan za državne objete. 

Ipak, ruske vlasti odučile su da se ozbiljno pozabave hakerima pa će se u skorije vrijeme pojaviti Centar za pružanje otpora sajber-prijetnjama. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).