Ulogujte se

Fijasko u Ženevi: Opozicija napušta pregovore

Glavni članovi delegacije sirijske opozicije počeli su da napuštaju Ženevu, ocjenujući da je "neprihvatljivo" nastaviti mirone pregovore s predstavnicima vlasti. Oni režim Bašara el Asada optužuju za masakr nad civilima.

Opozicioni aktivisti saopštili su da su najmanje 44 civila stradala u vazdušnim napadima, pripisanim vlastima, na sjeveru zemlje.

Opozicija je u ponedjeljak uveče saopštila da obustavlja "formalno" učešće u indirektnm mirovnim pregovorima u Ženevi, protestujući zbog pogoršane bezbjednosne situacije u Siriji.

Druga runda pregovora zaraćenih strana pod okriljem UN, koja je počela 13. aprila, trebalo je da se završi u petak.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je da ћ́e nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog komiteta za pregovore (HNK).

De Mistura bi danas trebalo da se sastane s predstavnicima vlade u Damasku, koji su u utorak rekli da su spremni da razmotre formiranje koalicione vlade s opozicijom, ali neće da razgovaraju o odlasku sa vlasti predsjednika Bašara el Asada.

Nova runda posrednih pregovora o okončanju petogodišnjeg rata u Siriji, u kojem je poginulo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona raseljeno, počela je 13. aprila u evropskom sjedištu UN u Ženevi, pošto je prva runda u martu završena bez uspjeha.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).