Ulogujte se

Nepal - Himalaji - Kraj potrage za planinarima

Nepal danas završava spasilačku operaciju u planinama na sjeveru zemlje, poslije mećave i lavina u kojima je na Himalajima poginulo nekoliko desetina ljudi.

Vlasti smatraju da su spaseni svi preostali planinari koji su bili blokirani. Posljednji spasilački letovi helikoptera biće obavljeni u okruzima Mustang, Manang i Dolpa, sjeveroistočno od glavnog grada Katmandua. 

"Vjerujemo da su svi planinari i vodiči primili pomoć i, koliko znamo, više niko nije blokiran na toj ruti", rekao je Jadiv Koirala, zvaničnik Ministarstva za vanredne situacije, prenio je AP. 

Najmanje 38 ljudi, uključujući planinare iz Kanade, Indije, Izraela, Slovačke, Poljske i Japana, poginulo je u mećavama i lavinama koje su zahvatile Himalaje prošle sedmice. 

Do sada su identifikovana 34 tijela. Većina je do sada prebačena u Katmandu radi autopsije. 

Spasioci su juče izvukli tijela devet nepalskih nosača sa jedne planinske padine. Tijela je dan ranije uočio spasilački helikopter, ali su spasioci stigli do njih pješke tek poslije nekoliko sati. 

Snježne oluje izazvao je "rep" ciklona koji je zahvatio indijski obalski pojas nekoliko dana ranije. Planinari su uhvaćeni nespremni kada se vremenski uslovi naglo promijenili. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).