Ulogujte se

Orban traži podršku za zaustavljanje migranata

Mađarska će zatražiti podršku za pokušaje da blokira priliv migranata na svojoj granici sa Hrvatskom, slično mjerama koje su preduzete na granici sa Srbijom, izjavio je danas premijer Viktor Orban.Orban je rekao u Beču da će se migrantski talas nastaviti i da je sada glavno pitanje da li ti ljudi mogu biti zaustavljeni na granici sa Hrvatskom."To je veliko pitanje za narednih nekoliko dana i sedmica. Pokušavam da dobijem podršku za tu stvar", rekao je mađarski premijer na konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom.

Orban je dodao da će Mađarska donijeti odluku o zatvaranju granice sa Hrvatskom tek poslije konsultacija na kojima će zatražiti podršku za takav potez.

On je ocijenio da je prijedlog Hrvatske o otvaranju koridora za migrante prema Austriji protivan relevantnim regulativama EU, ali da može biti razmotren, ako bi ga podržale Austrija i NJemačka.

Orban je dodao da mu je Fajman u razgovoru jasno stavio do znanja da ne podržava ideju o koridoru.

Mađarski premijer napomenuo je da će se njegova zemlja držati pravila Šengenskog sporazuma.

"Ako ne možemo da ga podržimo, to će donijeti probleme nama, Austriji i NJemačkoj. Zato ga moramo podržati", zaključio je Orban.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).