Ulogujte se

SAD - Vašington podržava slobodne izbore

VAŠINGTON - Bijela kuća apelovala je na kineske vlasti da daju narodu Hong Konga istinsku mogućnost da biraju kandidate na izborima 2017. godine.

"Vjerujemo da će legitimnost izvršnog upravnika Hong Konga biti povećana ako se primijeni univerzalno pravo glasa i ako izbori omoguće narodu Hong Konga da odabere nekog od kandidata, jer će to odražavati volju naroda", navodi se u saopštenju.

Iz Bijele kuće je saopšteno da se prati sitaucija u Hong Kongu i da Vašington podržava univerzalno pravo glasa u regionu, kao i aspiracije naroda. 

"Vjerujemo da je otvoreno društvo, sa najvećim stepenom autonomije uz vladavinu zakona, od suštinske važnosti za stabilnost i prosperitet Hong Konga", saopšteno je iz Bijele kuće. 

Hiljade ljudi izašle su na ulice Hong Konga protestujući zbog planova kineske vlade da kontroliše izbore 2017. godine. 

U međuvremenu, u Kini se danas obilježava 65 godina od sticanja nezavisnosti. Narodna Republika Kina osnovana je 1. oktobra 1949. godine. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas kineskom predsjedniku Si Đinpingu 65. godišnjicu od osnivanja Narodne Republike Kine, rekavši da su rusko-kineski odnosi, partnerstvo i strateška saradnja, dostigli visok nivo koji je bez presedana, saopšteno je iz Kremlja.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).