Ulogujte se

Počinje Kanski festival

Večeras u Kanu počinje 68. Filmski festival, čije je zaštitno lice ove godine čuvena holivudska glumica Ingrid Bergman.
Žirijem glavnog programa festivala, koji će trajati do 24. maja, predsjedavaće američki reditelji braća DŽoel i Itan Koen, a za Zlatnu palmu takmičiće se 19 Filmova, među kojima su ostvarenja reditelja Paola Sorentina, Gasa van Santa i Đi Žangkea.Biće prikazan ljubavno-futuristički film kineskog reditelja Đi Žangeka "Planine mogu da odu", film "Mladost" Paola Sorentina sa Majklom Kejnom u glavnoj ulozi i Van Santov "More drveća".

Kćerka Ingrid Bergman - Izabela Roselini predsjedavaće žirijem programa "Izvjestan pogled", koji omogućava alternativni forum za filmove koji se takmiče za glavnu nagradu Zlatnu palmu.

U čast Ingrid Bergman i povodom 100 godina od njenog rođenja, biće prikazan do sada neobjavljeni dokumentarni Film "Prema njenim vlastitim riječima" Stiga Bjorkmana u okviru sekcije "Kanski klasici".

Festival će otvoriti film van konkurencije francuskog reditelja Emanijel Berko "Uzvišena glava" sa Katrin Denev u glavnoj ulozi, a za zatvaranje "zadužen" je francuski dokumentarac "Vatra i led" francuskog reditelja i oskarovca Lika Zakea.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).