Ulogujte se

Milioni dolara za žrtve "ponoćne ekipe"

Čikago će platiti 5,5 miliona dolara desetinama građana koje je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka premlaćivala policijska jedinica poznata kao "ponoćna ekipa".Osim naknada za pretpljenu patnju, grad će podići i spomenik u čast žrtava mučenja.

"Ponoćnu ekipu" vodio je komandant policije DŽon Bardž - od 1972. do 1991. godine, pod njegovim vođstvom, mučeno je 120 ljudi, većinom crnaca koji su živjeli u siromašnom južnom dijelu Čikaga.Oni su u pritvoru bili podvrgnuti električnim šokovima, premlaćivanju, pa čak i brutalnom "ruskom ruletu".

Bardž je otpušten iz policijske službe 1993. godine, ali ne zbog nasilja koje je činio, već je osuđen za lažne iskaze o policijskoj torturi, koje je davao u građanskim parnicama.

Grad Čikago i okrug već su na razne načine platili sto miliona dolara u nagodbama i presudama u parnicama povezanim sa kršenjima zakona "ponoćne ekipe".

"Dovoljno smo snažni da kažemo da smo pogriješili", kaže gradonačelnik Čikaga Rem Emanuel. On navodi da će se Čikago konačno suočiti sa svojom prošlošću.

Sud je odredio da grad žrtvama mučenja osigura i psihološko savjetovanje, pomoć pri pronalaženju zaposlenja te ostalu pomoć.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).