Ulogujte se

Istorijska pobjeda škotskih nacionalista

Škotska nacionalistička stranka /SNP/, na čelu sa Nikolom Sterdžon, ostvarila je istorijsku pobjedu na parlamentarnim izborima u Škotskoj, osvojivši 56 od 59 mjesta u parlamentu.
SNP je zbacila lidera laburista u Škotskoj i preuzela nekadašnje uporište bivšeg premijera Gordona Brauna u Kirkaldiju.Šef laburista Daglas Aleksandar izgubio je mjesto u škotskom parlamentu, i to od 20-godišnje studentkinje političkih nauka Mairi Blek iz SNP-a, koja je postala najmlađi član britanskog parlameta od 17. vijeka.

Šef SNP-a Nikola Sterdžon rekla je da suština ovih izbora nije bila nezavisnost, podsjećajući da je obećala glasačima u Škotskoj da nijedan glas neće posmatrati kao podršku nezavisnosti, već da će se boriti za progresivnu politiku.

Bivši lider SNP-a Aleks Salmond, čija je kampanja za nezavisnost Škotske propala prošle godine, rekao je da je sa ovim izborima "urlik škotskog lava ponovo odjeknuo širom zemlje".

Britanski ministar finansija DŽordž Ozborn rekao je da Vlada mora da učini više da se Škoti osjećaju da imaju svoj udio u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Moramo da poštujemo rezultate jučerašnjih izbora i da se potrudimo da se Škotska osjeća kao dio snažnog Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je Ozborn za Radio Bi-Bi-Si.

Premijer Dejvid Kameron rekao je danas da želi što je prije moguće da primjeni planove daljeg prenosa političkih ovlaštenja Škotskoj i Velsu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).