Ulogujte se

Nesuglasice Merkelove i Makrona zbog novog šefa EK

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nisu se suglasili o tome ko će biti novi šef Evropske komisije, prenosi Rojters, navodeći da su se lideri EU "pogađali" oko imena kandidata za čelne pozicije u Briselu narednih pet godina.

Šefovi država i vlada 28 zemalja razgovarali su bez prisustva medija, bez pomoćnika i nije bilo mobilnih telefona.

Međutim, diplomate navode da je Merkelova bila zaprepaštena Makronovim brzim javnim odbijanjem Manfreda Vebera, kandidata kojeg Berlin priželjkuje na poziciji predsjednika EK.

Makron je, sa druge strane, rekao da su odgovarajući kandidati i danska komesarka Margret Vestager, pregovarač za Bregzit Mišel Barnije i holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Španija i Švedska, piše Rojters, podržale su Timermansa, a Irska i Hrvatska Vebera. Luksemburg i Slovenija podršku su dale Vestagerovoj.

Lideri istočnih zemalja zahtijevali su da se u raspoređivanju funkcija napravi geografski balans. Poljska i Mađarska se snažno protive Timermansu koji je kao potpredsjednik EK predvodio pravnu istragu protiv te dvije zemlje.

Predsjednik Savjeta Evrope Donald Tusk izjavio je poslije prve runde konsultacija s EU liderima, da budući predsjednik Evropske komisije mora da ima podršku kvalifikovane većine SE i većinu u Evropskom parlamentu.

On je istakao da je na SE da predloži, a na evropskom parlamentu da izglasa budućeg predsjednika Evropske komisije.

Tusk je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima, već o procesu izbora kandidata.

- To što je neko "vodeći kandidat" nije diskvalifikacija ,već može samo da poveća šanse - izjavio je Tusk.

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kriterijumi, kao i politička pripadnost.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).