Ulogujte se

Turska po zahtevu SAD razmatra odlaganje nabavke S-400

Turska razmatra zahtev SAD da odloži nabavku ruskog protivraketnog sistema S-400 do 2020. godine, što bi moglo da ublaži napetosti između dva NATO saveznika.

Kako se navodi, administracija predsednika SAD Donalda Trampa je prošle nedelje zatražila od Ankare odlaganje prijema S-400, koji prema dogovoru treba da bude isporučen u julu.

Odlaganje će "kupiti" još vremena Turskoj i SAD da reše pitanje koje preti da rezultira nametanjem još većih sankcija Turskoj ekonomiji.

SAD tvrde da je ruski protivraketni sistem dizajniran da obara američke i savezničke avione, uključujući i F-35, u čijoj izradi pomažu i turski proizvođači.

Turski ministar finansija Berat Albajrak je ranije za Si-En-En govorio kako postoji mogućnost da Tramp poseti Tursku u julu.

Navodi se da se zahtev SAD poklopio s razgovorom turskih i američkih zvaničnika o određivanju datuma za moguću posetu Donalda Trampa.

Ministar odbrane SAD Patrik Šanahan nazvao je planiranu tursku kupovinu S-400 "inkompatabilnom" s namerom o kupovini borbenih aviona F-35.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je slično tome prošlog meseca objasnio kako je upozorio turske zvaničnike da Ankara neće biti podobna za proizvodnju delova za avione F-35 zbog kupovine ruskih S-400 raketnih sistema.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).