Ulogujte se

Kim naredio punu borbenu gotovost vojske

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un naredio je da vojska stupi u punu borbenu gotovost, javili su danas lokalni mediji.

- Lider Kim je naglasio potrebu da se dodatno pojačaju sposobnosti odbrambenih jedinica u isturenim dijelovima i na zapadu države radi sprovođenja borbenih zadataka i održanja pune borbene gotovosti zbog odgovora na svaku situaciju - javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Prema navodima agencije, Kim je istakao da su "mir i bezbjednost države jedino garantovani snažnom fizičkom snagom kojom se može braniti suverenitet".

Sjeverna Koreja je juče ispalila dva projektila kratkog dometa i tokom vikenda je ispalila niz raketa. To su prva slična dejstva od novembra 2017. godine, kada je Pjongjang ispalio interkontinentalnu balističku raketu.

Јužna Koreja smatra da se radi o očiglednom protestu Pjongjanga zbog neuspjelog samita američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una u Vijetnamu u februaru.

Analitičari ističu da raketne probe ukazuju na to da je Sjeverna Koreja ozbiljna u namjeri da pod borbenu gotovost stavi veliki broj projektila.

Američke snage su potom izvršile probno ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete iznad Pacifika i još jedne sa podmornice kod obale Floride.

Vašington je saopštio da zaplijenjen jedan sjevernokorejski teretni brod jer je umiješan u ilegalni transport uglja. Američki zvaničnici su istakli da pljenidba nije povezana sa raketnim probama Sjeverne Koreje.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).