Ulogujte se

Crvenim trgom prodefilovali Terminator, Armata, Trijumf...

U Moskvi je održana vojna parada povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom. U vojnoj paradi na Crvenom trgu učestvovalo je više od 13.000 vojnika i 132 jedinice tehnike, a u tradicionalnoj šetnji "Besmrtnog puka" učestvovali su i generali Vojske Srbije.

Otkucajima sa Spaske kule na Crvenom trgu počela je 74. po redu Parada pobjede. Smotru svih jedinica je izvršio je ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je zatim predao raport predsjedniku Vladimiru Putinu.

Putin je u obraćanju čestitao Dan pobjede – dan ponosa i tuge.

- To je dan naše bezgranične zahvalnosti zaštitnicima otadžbine koji su razbili nacizam. Oni su ratovali, trudili se, prošli su nadljudska iskušenja i stajali na strašnom mjestu borbe, dali sve što su mogli i dobili su tu pobjedu - istakao je predsjednik Rusije.

Poručio je da građani svake godine sve više i jače osjećaju moć tog podviga bez presedana.

Na Crvenom trgu je prodefilovala kolona sastavljena od oklopnih automobila "Tajfun K" i "Tajfun U" u pratnji "Tigra M" i "Arbaleta". Na Crveni trg predstavnjena je i mehanizovana kolona Nacionalne garde Rusije, sastavljena od oklopnih automobila "Tigar", "Patrol" i "Ural". Automobili su namijenjeni za ispunjavanje zadataka specijalnih jedinica u bilo kojim klimatskim uslovima.

Predstavnjen je raketni sistem S-400 "Trijumf". Kompleks "Trijumf" je u stanju da obara ne samo sva sredstva vazdušno-kosmičkog napada koja postoje u naoružanju potencijalnog protivnika, nego i ona koja su u fazi razvoja.

Crvenim trgom prošla je i paradna jedinica savremene generacije ruske oklopne tehnike – tenkovi T-14 "Armata", glavni borbeni tenk T-72V3 i vozilo za logistiku "Terminator".

Na ovogodišnjoj paradi učestvovalo je 13.000 vojnika, više od 130 komada najmodernijeg naoružanja.

Unazad godinu dana vježbalo se za ovu Paradu.

Parade pobjede u Moskvi održavaju se po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945. nešto više od mejsec dana pošto je Njemačka kapitulirala.

Tom paradom, koja je i najveći događaj održan na Crvenom trgu, proslavljena je kapitulacija Nemačke.

U toj paradi je čestvovalo 40.000 vojnika, 1.850 vojnih oružja i oruđa i trajala je dva sata.

Paradu je tada pripremio maršal Rokosovski, a komandovao general Žukov koji je i formalno primio kapitulaciju Njemačke. Ta parada je održana po Staljinovoj naredbi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).