Ulogujte se

Palo i posljednje uporište ID u Baguzu

Teroristička grupa, tzv. Islamska država poražena je u bici kod Baguza u Siriji, posljednjeg uporišta terorista u ovoj državi, saopštile su Sirijske demokratske snage (SDF).

SDF, koje uživaju podršku SAD, navele su da je okončan samoproglašeni kalifat tzv. Islamske države, prenosi Rojters.

- Baguz je oslobođen. Vojna pobjeda protiv ID je ostvarena - saopštio je na Tviteru šef službe za štampu SDF Mustafa Bali.

SDF su više nedelja vodile borbu za Baguz, gradić na granici sa Irakom.

Prije mjesec dana je iz Baguza u izbjeglički logor al-Hol stiglo oko 15.000 ljudi. Trenutno se u logoru nalazi više od 50.000 ljudi, a 90 odsto njih su žene i djeca. Neka djeca stižu u al-Hol bez ijednog roditelja.

Inače, dok je svijet čekao zvaničnu potvrdu da je kalifate poražen, u medijima se proširio snimak predaje boraca Islamske države.

Na snimku se vidi nepregledna kolona ljudi u pustinji, lica prekrivenih maramama, kako stoje ili sjede jedan ispred drugog dok čekaju da ih borci koji su ih zarobili prevezu dalje.

Snimak je objavio sirijski novinar Mohamed Hasan.

- Najduža kolona pripadnika ID različitih nacionalnosti predala se Sirijskim demokratskim snagama - napisao je on na Tviteru.

SDF je tražio od SAD pomoć u uspostavljanju posebnog suda koji bi ovim teroristima sudio u Siriji, na teritoriji koju drže ove snage.

Ipak, iako je gubitak Baguza velika prekretnica u borbi protiv Islamske države, ta grupa i dalje je prijetnja. Neki ostaci ID skriveni su u centralnom dijelu sirijske pustinje, a drugi su pobjegli u iračke gradove.

Sudbina vođe Islamske države Abu Bakra al Bagdadija nije poznata, kao ni šta je sa ostalim zapovjednicima, iako SAD vjeruju da se on danas nalazi u Iraku.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).