Ulogujte se

Masakr u džamijama na Novom Zelandu, ubijeno 49 ljudi

Broj žrtava napada na džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu povećan je na 49, rekao je šef policije Majk Buš, dodajući da se jedan muškarac tereti za ubistvo. Uhapšena su četiri napadača, među njima i jedna žena.

- U jednoj džamiji ubijena je 41 osoba, u drugoj sedam, a još jedna osoba podlegla je povredama u bolnici - rekao je Buš novinarima.

Prema njegovim riječima radi se o dobro pripremljenom i planiranom napadu.

Oko 48 ljudi koji su povrijeđeni, među njima i djeca, primljeno je u bolnicu u gradu Krajstčerču nakon dvije masovne pucnjave u džamijama u tom gradu, rekli su zvaničnici Novog Zelanda.

Napadači su prvo ušli u prostoriju za molitvu namijenjenu muškarcima, a zatim su nastavili s krvoprolićem u prostoriji namijenjenoj ženama.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern potvrdila je da su četiri osobe uhapšene u vezi sa napadima na džamije u Krajstčerču, a koji imaju ekstremistička gledišta i nisu bili pod posebnom nadzorom policije.

Ona je rekla da je na teritoriji cijele zemlje bezbjednost podignuta na najviši nivo.

Počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber izjavio je da u masakru na Novom Zelandu nema državljana Srbije.

List Dejli mejl objavio je da je među uhapšenima državljanin Australije Brenton Tarant /28/ iz Novog Јužnog Velsa, koji je uživo prenosio preko interneta masovnu pucnjavu unutar džamije Al Nur, koja se dogodila oko 13.45 po lokalnom vremenu nakon molitve petkom.

Na oružju australijskog teroriste Brentona Taranta nalazi se i amblem zloglasne SS divizije "Princ Eugen", čiji su pripadnici vršili zločine u Srbiji i BiH tokom Drugog svjetskog rata.

AP prenosi da je Tarant preuzeo odgovornost u objavljenom manifestu koji je na Novi Zeland došao s jedinim ciljem da isplanira i obuči se za napad.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).