Ulogujte se

Rusko-kineski savez ugrožava interese Amerike

Noćna mora SAD - vojni savez ili koalicija Rusije i Kine - sve više postaje realnost, prenose geopolitički portali i listovi.

"Vol strit žurnal" podsjeća da je bivši savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Zbignjev Bžežinski davno upozorio da najveća opasnost za SAD i njene interese dolazi od "velike koalicije" Kine i Rusije, koje "ne ujedinjuje ideologija, već zajedničko nezadovoljstvo".

Zbližavanje "nezadovoljnih" može uskoro iz prostora hipoteze preći u geopolitički faktor jer Peking i Moskva sve više usaglašavaju svoje poteze, osjećajući da ih SAD ugrožavaju.

Odnosi SAD i Rusije zaoštreni su u mnogim regionima, od Bliskog istoka, do Istočne Evrope, a spoljnopolitičke elite u Vašingtonu sve više su saglasne da je Kina glavni strateški protivnik SAD jer se Kinezi i Amerikanci međusobno suprotstavljaju u sferi trgovine, kao i Јužnokineskom moru.

Američki list napominje da kineski predsjednik Si Đinping ističe kako je ruski lider Vladimir Putin njegov "najbolji i najbliži prijatelj". On je poručio još 2013. godine da su "rusko-kineski odnosi - najvažniji bilateralni odnosi u svijetu".

U kineskoj i ruskoj dokumentaciji saradnja Moskve i Pekinga naziva se "sveobuhvatnim strateškim partnerstvom".

"Vol strit žurnal" upozorava da američki analitičari potcjenjuju rusko-kinesku vojnu saradnju. Međutim, Rusija je počela da prodaje Kini naprednu vojnu tehnologiju i sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane "S-400". Moskva i Peking razmjenjuju obavještajne i analitičke informacije.

Ruske elite su još orijentisane na Zapad u smislu tradicije, kulture i istorije, a bogati kupuju nekretnine u Londonu i Njujorku, mada je taj trend smanjen.

Ipak, u Rusiji sazrijeva svijest da su male šanse za bolje odnose sa Zapadom, pa sve više Rusa uči kineski jezik i putuje u Kinu.

Kako bi vratili Rusiju na stranu SAD, američki lideri moraće iznova da razmotre strateški pristup u odnosima sa Moskvom.

Pravilna globalna strategija SAD mora biti više realistična i uvažavati opasnost saveza Moskve i Pekinga, a isto tako sa većim umijećem prilaziti osnivanju koalicije sa drugim državama kao odgovoru na tu prijetnju, navodi list.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).