Ulogujte se

Marš "žutih prsluka" niz Јelisejska polja, uhapšeno 320 ljudi

Demonstranati iz pokreta "žutih prsluka" marširaju niz Aveniju Јelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastoje da ih odbiju, javljaju francuski mediji.

Policija je ispalila suzavac na demonstrante na Trgu Etoal u Parizu.

Mediji navode da protest dešava na nekoliko stotina metara od Јelisejske palate, rezidencije predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

AP navodi da su se učesnici protesta okupili kod Trijumfalne kapije, a onda mirno krenuli niz aveniju.

Portparolka policije saopštila je da se na Јelisejskim poljima nalazi oko 1.500 demonstranata, prenosi Rojters.

Oko 8.000 policajaca raspoređeno je u Parizu kako bi se sprečilo ponavljanje nasilja i nereda koji su pratili proteste prošle subote.

Od jutros je u Parizu, gde su počeli protesti "žutih prsluka", uhapšeno 320 ljudi pod sumnjom da su planirali nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, saopštila je uprava pariske policije.

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta "žutih prsluka" četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima, javljaju francuski mediji.

Vozila žandarmerije primećena su jutros prije 7 časova na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Јelisejskim poljima, dok su oklopna vozila na položaju na Trgu Bastilje, prenosi Figaro.

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

Okupljanja i blokade demonstranta organizovane su na različitim lokacijama.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Јelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsjednik Nacionalne skupštine rekao da će se obratiti javnosti tek u narednin danima.

AP javlja da francuski pokret "žutih prsluka" prelazi granice, pošto su demonstracije za danas planirane i u susjednim državama Belgiji i Holandiji.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gdje su se "Žuti prsluci" prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).