Ulogujte se

Putin ne prašta obaranje "iljušina"

Izraelske diplomate pogrešno su vjerovale da će incident za obaranjem "iljušina" sa 15 članova posade iznad Sirije imati samo kratkoročni negativni efekat jer su Rusi promijenili odnos prema Izraelu i postali "mnogo lakši na obaraču", tvrde portali za vojnu analitiku.

Rusija i danas krivi Izrael za obaranje aviona i smrt svih članova posade, tvrdeći da su se izraelski lovci planski skrivali iza "iljušina", koji je greškom pogodila protivvazdušna odbrana Sirije.

Od tada, Rusija je poslala sisteme "S-300" Siriji, mada je prethodno godinama to odbijala da učini i počela da ometa satelitsko navođenje izraelskih i aviona zapadnih zemalja iznad Sirije, s ciljem zaštite svog ljudstva.

Mada su Izraelci tvrdili da sistem "S-300" ne predstavlja veći problem za izraelske "fantome", oni više ne lete nad Sirijom, a oprezni su i drugi avioni zapadnih zemalja.

Rusi su nakon obaranja "iljušina", sankcija SAD i zveckanja oružjem NATO-a na granicama postali "laki na obaraču", odnosno daju jasno do znanja da je - crvena linija pređena.

Zato su ruske snage oružjem zaustavile ukrajinske brodove u svojim vodama /na šta su imale pravo/.

Rusi su to, možda, mogli i uzdržanije da urade, ali su željeli da pošalju jasnu poruku da se od sada mogu očekivati i direktnija dejstva, procjenjuju portali.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu već mjesecima ne može da dobije Putina na telefon.

Putin je i dalje bijesan na Izrael jer smatra da su Rusi bili i više nego korektni, ali da im je "zabijen nož u leđa".

Sve to sprečava izraelska dejstva u Siriji na islamističke snage i čini poziciju Izraela slabijom. Čak je i rusko obećanje da Iran neće razmještati rakete u Siriji sada dovedeno u pitanje, navode portali.

Netanjahu je pokušao u kratkom razgovoru sa Putinom u Parizu na samitu G20 da popravi odnose, ali bez uspjeha.

Po povratku, na sjednici Vlade rekao je da je stanje ozbiljno.

"Vladimir Putin je tu tragediju primio lično. Ocijenio ju je kao izraelsku provokaciju i kao namjeran udar na njegov ugled. Sada nema sumnje da će oštra kriza naših bilateralnih odnosa imati strateški karakter", konstatovao je Netanjahu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).