Ulogujte se

Kijev prekršio međunarodno pravo, nedvosmislena provokacija

Situacija u Kerčkom moreuzu je nedvosmislena provokacija i Kijev je prekršio odredbe međunarodnog prava, saopštio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

SAD i niz zapadnih zemalja povećavaju napetost u blizini granica Rusije, zbog čega se pogoršava atmosfera strateške neizvjesnosti i nastaju situacije kada se može preći "tačka bez povratka", saopštio je Lavrov u pismenom obraćanju učesnicima 12. Evropskog ruskog foruma u Evropskom parlamentu.

"Aktuelnost tema današnjeg zasjedanja ne može se precijeniti. Mračno stanje stvari u Evroatlantiku je direktna posljedica kratkovide politike širenja Sjevernoatlantskog saveza i stvaranja novih linija podjele u Evropi", navodi se u govoru koji je na forumu pročitao stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov, prenio je Sputnjik.

Lavrov je dodao da "Rusija polazi od činjenice da je jedino moguć `kapitalni remont` zajedničkog evropskog doma u ime njegovog mira i prosperiteta".

Peskov: Opasna provokacija Zapada

Kremlj je ocijenio kao opasnu provokaciju Kijeva incident u koji su umiješani brodovi ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu.

- Ovo je vrlo opasna provokacija, koja zahtijeva naročitu pažnju i posebnu istragu - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska Federalna služba bezbjednosti saopštila je juče ujutru da su tri plovila ukrajinske mornarice - "Berdjansk", "Nikopolj" i "Јani Kapu" - ilegalno prešla granicu ruskih teritorijalnih voda.

U saopštenju se navodi da su ukrajinski brodovi ignorisali zahtjeve upućene sa plovila FSB i Crnomorske flote da se zaustave, te je bila neophodna upotreba oružja.

U vezi sa incidentom pokrenuta je i krivična istraga.

Plovila su zaplijenjena, a trojica vojnika su zadobila lakše povrede i pružena im je ljekarska pomoć.

Dopisnik ruske novinske agencije TASS ranije je javio da će ukrajinski brodovi, koji su zaplijenjeni nakon incidenta u Crnom moru, ostati u luci Kerč.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).