Ulogujte se

Neredi u Francuskoj: Kamenice, suzavac, vodeni topovi

Pariska policija ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante koji su, gnjevni zbog veće cijene goriva, pokušali da dođu do Јelisejskih polja.

Građani su nezadovoljni i ekonomskom politikom predsjednika Emanuela Makrona.

Uprava policije je saopštila da je jedna osoba jutros uhapšena na Јelisejskih poljima i da su među okupljenim demonstantima uočene "rizične grupe", prenosi "Figaro".

Incidenti su, navodi policija, vezani za prisustvo, u pročelju kolone, "stotina članova ultradesnice koji uznemiravaju snage reda".

Francuski mediji prenose da su demonstranti gađali policajce kamenjem, a primjećuju da među demonstrantima ima i posebno opremljenih, sa zaštitnim naočarima.

Takođe prenose da demonstranti prave barikade pred policajcima.

Nekoliko stotina demonstranata krenulo je jutros ka Јelisejskim poljima gdje su se suočili s jakim policijskim snagama, raspoređenim kako bi ih spriječile da dopru do obližnje predsjedničke palate.

Neki demonstranti pjevaju nacionalnu himnu, dok drugi nose transparente s pozivima Makrona da podnese ostavku.

Bezbjednosne snage su bile zabrinute da bi krajnje ljevičarski i krajnje desničarski ekstremisti mogli da se infiltriraju među demonstrante, kao i pripadnici bandi iz predgrađa i takozvani "blek-bloks" - ekstremističke protestne snage.

U Parizu su danas počeli novi protesti zbog povećanja cijena goriva koje demonstranti u žutim prslucima nazivaju "drugim činom" demonstracija održanih prije nedelju dana, a francuske vlasti su rasporedile 3.000 pripadnika bezbjednosnih snaga kako bi spriječile eventualne nerede.

Učešće na današnjim protestima najavilo je, putem društvenih mreža, 36.000 ljudi.

I u drugim francuskim gradovima, kao što su Lion, Lil, Tuluz i Limož, najavljene su akcije okupljanja i blokiranja naplatnih rampi na saobraćajnicama ili u trgovinskim zonama.

Protesti, nastali iz nezadovoljstva izraženog tokom oktobra na društvenim mrežama zbog povećanja cijena goriva, i dalje potresaju Francusku, a prije nedjelju dana u protestnim akcijama povrijeđene su stotine ljudi, dok su dvije osobe ubijene.

Najavljeno je da će predsjednik Francuske, kao odgovor, u utorak odrediti ciljeve na polju ekološke tranzicije i objelodaniti mjere s tim u vezi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).