Ulogujte se

Sančez zaprijetio Britaniji vetom

Španski premijer Pedro Sančez zaprijetio je da će uložiti veto na sporazum o "Bregzitu", ako se ne unesu izmjene u vezi sa Gibraltarom.

"Nakon mog razgovora sa premijerom Terezom Mej naši stavovi ostaju udaljeni. Moja Vlada će uvijek braniti interese Španije. Ako ne bude izmjena, uložićemo veto", rekao je on, objavio je "Јuronjuz".

Pregovarači EU sastaće se danas u pokušaju da premoste posljednju prepreku prije samita 25. novembra na kome će biti usvojen sporazum o "Bregzitu", ali prigovori Španije u vezi sa Gibraltarom znače da konačan tekst ne može biti gotov do posljednje minute.

Vlada Španije želi da razjasni Član 184 nacrta sporazuma koji se odnosi na pregovore o budućim odnosima između EU i Britanije, rekavši da je dvosmislen što se tiče Gibraltara.

Madrid želi osiguranje da može da odlučuje o budućnosti Gibraltara direktnim pregovorima sa Britanijom.

Glavni ministar Gibraltara Fabijan Pikardo rekao je da nije iznenađen što je Španija potegla to pitanje u posljednjem trenutku, rekavši da je to je "dobro poznata taktika", koju je Madrid koristio i ranije.

Španija je optužila Britaniju za "izdaju" i da djeluje "pod okriljem mraka".

Marko Akvirijano, državni sekretar Španije za EU, rekao je sinoć da bi njegova Vlada mogla da "zaustavi vrijeme" za pregovore i prisili britanskog premijera i druge lidere EU da se okupe ponovo u decembru, osim ukoliko ne dođe do promjene u narednih 48 časova, objavio je "Gardijan".

Madrid je od početka pregovora o "Bregzitu" insistirao da neće tolerisati da sporna teritorija Gibraltar ima koristi od sporazuma postignutog u pregovorima bez saglasnosti Španije.

Britanija je optužena da je ubacila klauzulu u sporazum o povlačenju kojim bi se osiguralo da je Gibraltar pokriven budućim ugovorom o trgovinskim odnosima sa Briselom.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).