Ulogujte se

Amerikanci na biralištima: Izbori za Kongres i trećinu senatskih mjesta

Amerikanci danas biraju zastupnike u Predstavničkom domu Kongresa, kao i trećinu senatskih mjesta. Ovi izbori ocijenjeni su kao referendum o predsjedniku Donaldu Trampu.

Prema anketi koju je proveo "ABC/Washington Post", demokrati bi mogli pobijediti na današnjim izborima za Kongres SAD, s odnosom 52 prema 44 odsto, a slična predviđanja iznosi i anketa "NBS/Wall Street Journal".

U Donjem domu Kongresa, Predstavničkom, koji broji ukupno 435 članova, prevlast trenutno imaju republikanci, mada ne nadmoćnu – 235 prema 193 demokrata. Članovi Predstavničkog doma biraju se na svake dvije godine.

Senatora ima stotinu, po dva za svaku saveznu državu, bez obzira na njenu veličinu i broj stanovnika. Oni imaju mandat od šest godina, ali je sistem uređen tako da se na svakim ovakvim izborima bira trećina senatora. U aktuelnom sazivu Senata republikanci imaju 51 senatora, a demokrati 47.

Ako prevlast pripadne demokratima, to bi, kako za objašnjavaju diplomatski izvori, otežalo poziciju predsjednika Trampa i primoralo ga da mijenja pristup, dok bi, u suprotnom, ako sve ostane kao što je sada, Demokratskoj stranci predstojala ozbiljna unutarstranačka debata.

Trampova imigrantska politika bila bi u slučaju pobjede demokrata podvrgnuta detaljnom ispitivanju, a demokrati ne bi propustili ni priliku da pokrenu novu istragu u vezi s optužbama da je Rusija imala važnu ulogu u Trampovoj predsjedničkoj kampanji.

Ništa od toga ne bi promijenilo pravac kojim se kreće Trampova spoljna politika, ali stvari bi postale složenije i Trampu bi bilo potrebno više vremena da provodi svoje odluke, ocjenjuje DW.
Obamina reforma

Spoljna politika koju oblikuje predsjednik, mada je Kongres mora potvrditi, nije bila presudno pitanje u kampanji.

Kongres ima mnogo više uticaja na unutrašnju politiku, pa bi, naprimjer, eventualna dominacija demokrata ugasila nade republikanaca da će eliminirati zdravstvenu reformu bivšeg predsjednika Baraka Obame (Barack).

Demokrati moraju republikancima "oteti" 25 mandata da bi preuzeli većinu u Predstavničkom domu. Sudeći prema rezultatima anketa, to je za njih vrlo izvedivo. S druge strane, demokrati brane 26 senatskih mjesta, dok republikanci brane samo devet. Zbog toga nije vjerovatno da će preuzeti većinu u Senatu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).