Peking obećao 20 milijardi dolara za podršku ekonomiji

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je danas paket od 20 milijardi dolara u zajmovima i 1,6 milijardi dolara finansijske pomoći državama Bliskog istoka u okviru "naftnog i gasnog" modela za obnovu ekonomskog rasta ovog regiona.

Peking je pojačao angažovanje na Bliskom istoku u posljednjih nekoliko godina pošto arapske zemlje imaju važnu ulogu u spoljnopolitičkoj strategiji "Pojas i put" radi trgovinskog povezivanja Kine sa centralnom i jugoistočnom Azijom.

Si je rekao na sastanku sa predstavnicima 21 arapske države u Pekingu da je razvoj ključ za rješavanje mnogih bezbjednosnih problema na Bliskom Istoku.

"Potrebno je da se međusobno odnosimo uz iskrenost, da ne strahujemo od razlika, da ne izbjegavamo probleme i da detaljno diskutujemo o svakom aspektu spoljne politike i razvojne strategije", rekao je kineski predsjednik.

Kina će ponuditi 150 miliona dolara za podršku privrednom razvoju palestinskih teritorija i još 600 miliona dolara Јordanu, Siriji, Libanu i Јemenu, dodao je Si.

On je rekao da će biti osnovan konzorcijum banaka iz Kine i arapskih država sa namjenskim fondom od tri milijarde dolara. U ovom trenutku nije poznato koju će ulogu imati konzorcijum u ukupnom paketu zajmova i finansijske pomoći.

Zajmovima će se finansirati "ekonomska i industrijska obnova" koja će obuhvatiti sektore nafte i gasa, nuklerne i čiste energije, izjavio je kineski predsjednik.

On je pozvao "relevantne strane" da poštuju međunarodni konsenzus u izraelsko-palestinskom sporu i pozvao da njegovo rješavanje bude pravedno, da bi se izbjegli regionalni poremećaji.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).