Ulogujte se

Merkelova protiv povratka Rusije u G8

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je protiv priključivanja Rusije formatu G8, prenio je njemački televizijski kanal ZDF.

Merkelova je navela da povratak Moskve u "Veliku osmorku" neće imati smisla dok ne bude razriješena ukrajinska kriza. Njenu izjavu su podržale Francuska, Kanada i predstavnici Evropske unije.

Prošle sedmice Merkelova je takođe odbila da razmatra obnavljanje članstva Rusije u formatu G8. Prema njenim riječima, takav manevar je nemoguć, jer Moskva narušava međunarodno pravo.

Povratak Rusije u G8 bila tema bilateralnih susreta lidera "sedmorke"

Nešto ranije šefica kanadske diplomatije Hristja Friland je rekla da ideja američkog predsjednika Donalda Trampa da se Rusija pozove na samit G7 nije bila tema radnih diskusija na skupu "sedmorke", ali da su lideri razmatrali ovo pitanje u bilateralnim razgovorima.

- Pitanje nije bilo postavljeno za stolom G7. Kanada je, međutim, razmatrala ovu temu sa saveznicima tokom pojedinačnih susreta - objasnila je ona.

Frilandova je naglasila da je Kanada protiv povratka Rusije u ovaj multilateralni format i dodala da se rad na završnom saopštenju sa samita nastavlja.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).