Ulogujte se

Sirija: Ruski brodovi isplovili iz sirijske baze u more

Satelitski operater "Image sat international" objavio je dvije fotografije na kojima su prikazani ratni brodovi, koji navodno pripadaju Rusiji, kako napuštaju sirijsku luku Tartus.Portal "Ratno vrijeme" /War Time/ tvrdi da su kineski borbeni brodovi, koji se nalaze u Sredozemnom moru, dobili naređenje da se u slučaju ratne eskalacije u ovom dijelu svijeta podrede komandi ruske Ratne mornarice. Portal zaključuje da to, praktično, znači da eventualni američki udar po ciljevima u Siriji neće moći proći bez aktivnog učestvovanja i Vojske Kine.

Dok zapadni mediji izvještavaju o pokretima američkih, britanskih i francuskih snaga, ruska Crnomorska flota i dobar dio ruskih avio-pukovnija strateške namjene podigli su stepen borbene spremnosti kao i dobar dio jedinica koji u svom sastavu imaju strateške bombardere.

Prema navodima, iz ruske avio-baze "Mozdok" poletjela je grupa bombardera "Tu-22M3" i odletjela u pravcu Irana.

Prije nekoliko dana na prostor Sirije prebačeni su i posebni protivpodmornički avioni "I-38 Novela".

Radarski kapaciteti koji su postavljeni u Siriji registrovali su snažnu aktivnost specijalizovanog izviđačkog aparata "Boing P-8A Posejdon", na nekoliko stotina kilometara od Latakije.

Iz kompanije ISI, koja je ranije objavila fotografije ruskih aviona posljednje generacije "Su-57", tvrde da je do pomjeranja plovila došlo usljed prijetnji napadima na Siriju.

Operater ISI je saopštio da su luku napustili fregata klase "Admiral Grigorovič", dvije podmornice klase "Kilo", desantni brod klase "Rapuča", kao i nekoliko drugih plovila, prenio je "Sputnjik".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo navode kompanije ISI.

 

  Sirijske vladine snage stavile su pod svoju kontrolu grad Duma- poslednje uporište militanata u Istočnoj Guti, saopštio je načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana Jurij Jevtušenko

Britanski avioni na Kipru nalaze se u punoj borbenoj gotovosti za izvođenje udara po Siriji, piše list "Tajms", pozivajući se na neimenovani izvor.  "Dejli telegraf" javlja da su se britanske podmornice pozicionirale tako da je Sirija u dometu njihovih "tomahavk" raketa.

Premijerka Britanije Tereza Mej još nije donijela odluku o napadu, piše "Dejli telegraf". U međuvremenu, i iz Bijele kuće poručuju da je raketni napad samo jedna od opcija koje su na stolu.

Predsjednik SAD Donald Tramp nije još iznio vremenski okvir u kom bi eventualno došlo do akcije u Siriji. On je prethodno upozorio Rusiju preko Tvitera, da se spremi za udare raketa na Siriju. Sa druge strane, general ruske vojske Viktor Poznahir, rekao je da su pripadnici grupe Bijeli šljemovi izrežirali i snimili navodni napad hemijskim oružjem na civile, u sirijskom gradu Dumi. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naglasio je fundamentalni značaj poštovanja suverenosti Sirije i pozvao na uzdržanost od postupaka koji destabilizuju situaciju u Siriji, saopšteno je iz Kremlja. Ruski predsjednik i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su o situaciji u Siriji. Putin i Netanjahu su u telefonskom razgovoru, koji je inicirao izraelski premijer, razmotrili stanje u Siriji, uključujući situaciju nakon što su izraelske vazduhoplovne snage izvršile napad na aerodrom u sirijskoj pokrajini Homs. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).