Ulogujte se

Sirija: U toku je rat svih protiv svih

Ako pobjeda nad teroristima u Siriji predstavlja kraj sedmogodišnjeg rata, to niko nije rekao Iranu, Izraelu, Turskoj, Rusiji i SAD, piše novinar "Atlantika".

"To nije samo još jedna eksplozija nasilja u ovom, kako se čini, beskonačnom ratu. To je sukob dvije najveće vojne sile na svijetu - Amerike i Rusije, dvije članice NATO-a - Amerike i Turske, i zakletih neprijatelja - Izraela i Irana", navodi autor članka Uri Fridman.

Fajsal Itani, ekspert sa instituta "Atlantik kaunsil" iz Vašingtona izjavio je da rat u Siriji nikad nije bio toliko internacionalan kao sada.

"Atlantik" navodi da je sada sirijski lider Bašar al Asad, uz podršku Irana i Rusije, nadvladao opoziciju. Međutim, nijedna od stranih sila nije zadovoljna statusom kvo. Na kraju, svaka sila provjerava koliko daleko može zaći u zaštiti svojih interesa - često u bukvalnom smislu.

Turska nije spremna da pristane na jačanje pozicija Kurda koje podržavaju SAD. Sa druge strane, Vašington izgleda ima čvrstu namjeru da se zadrži u Siriji kako bi spriječio vaskrsnuće terorističkih grupa i spriječio realizaciju plana Irana za širenje uticaja u istočnom Sredozemlju. Izrael podržava namjeru Amerike usmerene protiv Irana, navodi se u članku.

Rusija, s druge strane, želi da sačuva prijateljsku vladu u Damasku i vojno prisustvo u Sredozemlju, stavljajući se na mjesto svjetskog lidera, kao što je Amerika, piše list.

Iranci "pokušavaju da stvore dugoročnu stratešku vojnu infrastrukturu u Siriji, izgrade fabrike za proizvodnju raketa, prebace tamo visokopreciznu municiju", navodi Itani, prenosi Sputnjik.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).