Ulogujte se

Tramp divljao: "Zašto nam dolaze svi ti imigranti iz vukoj..ina"

Američki predsjednik Donald Tramp tokom sastanka u četvrtak, opisao je El Salvador, Haiti i pojedine afričke nacije kao "vukoj..ine".

"Zašto nam ovdje dolaze svi ti ljudi iz vukoj..ina? - rekao je Tramp nakon što mu je predstavljen prijedlog da ponovo uvede zaštitu za imigrante iz ovih zemalja, prenosi britanski "Gardijan".


Predsjednik je zahtjevao da zna zašto bi SAD prihvatile imigrante iz ovih zemalja umjesto da prihvata ljude iz recimo Norveške, sa čijim premijerom se sastao dan ranije. Bijela kuća u saopštenju nije negirala navode medija, već podvukla Trampov tvrd stav prema pitanju imigracija.

"Pojedini političari u Vašingtonu biraju da se bore za strane zemlje, ali predsjednik Tramp će se uvijek boriti za američki narod. Kao i druge zemlje sa problemom imigracija predsjednik Tramp se bori za trajna rješenja koja će učiniti našu zemlju jačom prihvatanjem onih koji će doprinositi našem društvu, rastu naše ekonomije i asimilirati se u našu veliku naciju - rekao je portparol Bijele kuće.

Kako je dodao "Tramp će uvek odbaciti privremene, slabe i opasne mjere koje ugrožavaju živote američkih radnika, i odbaciti imigrante koji samo traže bolji život u SAD".

Trampov komentar izazvao je lavinu osude dok su ga političari Demokratske partije nazvali "rasistom".

"Uvijek smo znali da Tramp ne voli ljude iz pojedinih zemalja ili ljude pojedinih boja. Sada sa sto posto sigurnosti možemo da kažemo da je predsjednik rasista. Ovo je pravi Donald Tramp i bojim se da će mu njegove pristalice zbog ovoga aplaudirati - rekao je kongresmen Luis Gonzales, demokrata iz Ilinoisa.

Republikanski senator Orin Heč iz Јute koji je glasao za Trampovu agendu, rekao je da čeka detaljno objašnjenje.

"Čekam detaljno objašnjenje o predsjedničkim komentarima. Dio onoga što čini Ameriku tako posebnom je da uvijek želimo dobrodošlicu najboljima i najpametnijima iz cijelog svijeta, bez obzira odakle dolaze - rekao je on.

Ambasador Haitija u SAD kazao je da ja vlada pozvala američkog zvaničnika kako bi objasnio Trampove komentare. Vincente Foks, bivši predsjednik Meksika i veliki kritičar Trampa, odgovorio je na uvredu preko "tvitera" i dodao da je "američka veličina izgrađena na raznolikosti", i pitao Trampa da li je to zaboravio.

Trampovi komentari navodno su ostavili američke zakonodavce zatečenima, piše "Gardijan", dok su prepucavanja u Vašingtonu ostavila hiljade mladih imigranta bez dokumenata u neizvjesnosti.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).