Ulogujte se

Najveća zapljena kokaina u istoriji Kolumbije - 12 tona

Kolumbijska policija zaplijenila je više od 12 tona kokaina, što je najveća zapljena u dugogodišnjoj borbi protiv krijumčarenja droge.

Kokain, čija se tržišna vrednost procjenjuje na oko 360 miliona dolara, pronađen je zakopan u zemlji na četiri farme, na plantažama banana u severozapadnoj provinciji Antiokvija, u blizini granice sa Panamom.

"Zahvaljujući policijsjkoj operaciji, u saradnji sa obavještajnim službama prijateljskih zemalja, došlo je do najveće zapljene u istoriji", rekao je predsjednik te zemlje Huan Manuel Santos u policijskoj stanici, gdje su prikazani zaplijenjeni paketi kokaina.

Santos je zapleijnjeni kokain doveo u vezu sa grupom krijumčara droge, poznatom kao "Zalivski klan", a koja je postala jedna od najvećih prijetnji po bezbjednost poslije potpisivanja mirovnog sporazuma prošle godine sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC).

Santos, kojem sljedeće godine ističe mandat, obećao je da će poslati 80.000 vojnika i policajaca u oblasti koje su nekada bile pod kontrolom FARC u namjeri da spriječi pokušaje novih krijumčarenja droge.

Tokom trodnevne operacije, uhapšene su četiri osobe, saopštila je policija.

"Zalivski klan" predvodi begunac Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otonijel. SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi rezultirale njegovim hapšenjem ili smrću.

Osim droge, ta kriminalna grupa se bavi i ilegalnim rudarstvom, a većina članova, kojih prema procjenama ima 1.500, ranije je bila u redovima desničarskih paravojnih grupa, prenosi Rojters.

Kolumbija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača kokaina, s proizvodnjom od oko 910 tona godišnje.

Ove godine, pripadnici policijske jedinice za borbu protiv narkotika zaplijenili su 362 tone kokaina.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).