Ulogujte se

Keri: Tramp opasnom odlukom o Iranu stvara međunarodnu krizu

Predsjednik SAD Donald Tramp svojom odlukom o nuklearnom sporazumu s Iranom stvara međunarodnu krizu i ugrožava nacionalne interese u oblasti bezbjednosti i interese američkih saveznika, smatra bivši američki državni sekretar Džon Keri.

"Odluka predsjednika Trampa je opasna, on stvara međunarodnu krizu. Odluka ugrožava interese SAD u oblasti nacionalne bezbjednosti i interese najbližih saveznika", napisao je Keri u izjavi na Tviteru.

​On je dodao da odluka predstavlja "nesmotreno napuštanje činjenica od strane predsjednika u korist sopstvenog ega i ideologije".

Bivši američki državni sekretar koji je učestvovao u radu na međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu dodao je da ne razumije zašto Tramp ne može da prizna da se Teheran pridržava nuklearnog sporazuma, dok IAEA, saveznici SAD i članovi Trampove administracije smatraju da je to istina.

"Međutim, bez obzira na razloge, stvarnost je to što kršenjem stabilnosti sporazuma predsjednik slabi našu poziciju, otuđuje nas od saveznika, jača položaj iranskih konzervativaca, otežava donošenje odluke o sjevernokorejskoj krizi i rizikuje da nas približi vojnom sukobu", istakao je Keri.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).