Ulogujte se

Anti-nuklearna kampanja ICAN dobitnik Nobelove nagrade za mir

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog naoružanja ICAN je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavio je Nobelov komitet u Oslu.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja je koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dođe do zabrane nuklearnog oružja po međunarodnom zakonu.

"Organizacija dobija nagradu za svoj radi da preusmjeri pažnju na katastrofalne humanitarne posljedice korišćenja nuklearnog oružja i pionirske napore da se postigne sporazumna zabrana takvog oružja", rekao je predsjednik norveškog komiteta za Nobelovu nagradu Berit Rejs Andersen, prenosi AFP.

Nobelovu nagradu za mir je prošle godine osvojio kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

Imena kandidata držana su u strogoj tajnosti, ali su uoči objavljivanja imena dobitnika mediji prenijeli da je bilo prijavljeno 318 kandidata.

AFP je u četvrtak javio da kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla da bude posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja u svjetlu krize sa Sjevernom Korejom.

Prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podijelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsjednik Francuskog društva za arbitražu među nacijama.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više dobitnika u jednoj kategoriji.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).