Ulogujte se

Tramp šalje dodatnih 4.000 vojnika u Avganistan

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je ukaz o slanju dodatnih 4.000 vojnika u Avganistan, javlja "Foks njuz", pozivajući se na višeg zvaničnika.

Tramp je rekao da bi ubrzano američko povlačenje iz Avganistana ostavilo vakuum koji bi uskoro popunili teroristi.

On kaže da je njegova prvobitna ideja bila da se američke snage povuku, ali je umjesto toga odlučio da Amerikanci "ostanu da pobijede", kako bi se izbjegle greške načinjene u Iraku.

"Amerika će sarađivati sa Vladom Avganistna sve dok vidi posvećenost i napredak", rekao je Tramp, dodajući da će prisustvo SAD zavisiti od uslova na terenu i da se neće vezivati za vremenske rokove.

U sličnom tonu govorio i šef američkih i međunarodnih snaga u Avganistanu general Džon Nikols, koji je rekao da će buduće prisustvo SAD u Avganistanu biti zasnovano na "uslovima, a ne proizvoljnom vremenskom rasporedu".

On kaže da nova američka strategija znači da talibani ne mogu pobijediti vojno i da je sada vrijeme da se nasilje osudi i dođe do pomirenja.

U međuvremenu, portparol talibana Zabiulah Mudžahid osudio je odluku Trampa da nastavi rat u Avganistanu, rekavši da će se džihad nastaviti.

"Umjesto što nastavljaju rat u Avganistanu, Amerikanci su trebali da povuku vojnike", rekao je Mudžahid, nakon što je Tramp izložio novu američku politiku prema Avganistanu i u južnoj Aziji.

On je istakao da sve dok je samo jedan američki vojnik u Avganistanu, nastaviće se džihad.

London pozdravio novu Trampovu strategiju

Velika Britanija danas je pozdravila najavu američkog predsjednika Donalda Trampa da pojača vojnu kampanju protiv talibana u Avganistanu.

Tramp je najavio dalje vojno angažovanje u Avganistanu, bez vremenskog limita čime je u stvari promijenio kurs koga se držao tokom predsjedničke kampanje.

"Američko angažovanje je veoma dobrodošlo", rekao je britanski ministar odbrane Majkl Falon.

On je dodao da se u razgovoru sa američkim ministrom odbrane Džejmsom Matisom saglasio da je potrebno ostati na zadatom kursu u Avganistanu kako bi pomogli u izgradnji demokratije u toj zemlji i smanjili terorističku prijetnju na Zapadu.

"U interesu je svih nas da Avganistan postane prosperitetna i bezbjedna država i zato smo i ranije najavili povećanje broja vojnika", rekao je Falon.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).