Ulogujte se

Izrael: Ptičiji grip na farmi ćurki

Izrael je prijavio slučaj visoko patogenog pričijeg gripa H5N8 na farmi ćurki u Sjevernom okrugu zemlje, saopšteno je iz Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

  • 0

Kim Džong Un stigao u Rusiju

Lider Sjeverne Koreje doputovao je u Rusiju u blindiranom vozu u stanicu Hasan u Primorskom okrugu, gde ga je dočekala brojna ruska državna delegacija, prenose mediji.

  • 0

Trampov veto broj dva

Američki predsednik Donald Tramp uložio je veto na prijedlog zakona, koji je usvojio Kongres kako bi SAD prestale da pružaju vojnu pomoć koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u ratu u Јemenu.

  • 0

Britanski poslanici: Izručiti Asanža Švedskoj, a ne Americi

Više od 70 britanskih poslanika potpisalo je peticiju kojom apeluje na ministra unutrašnjih poslova Sadžida Džavida i ministra unutrašnjih poslova u sjenci Dajan Abot da Džulijana Asanža izruče Švedskoj, ukoliko to ova zemlja zatraži, a ne SAD.

Poslanici ističu da bio taj gest uputio "snažnu poruku da je prioritet Britanije borba protiv seksualnog nasilja i da je London ozbiljan po pitanju takvih optužbi".

- Mi, naravno, ne pretpostavljamo krivicu, ali smatramo da je potreban sudski proces i da oštećena strana u Švedskoj treba da dočeka pravdu - navodi se u pismu.

Poslanici, takođe, ističu da je nekoliko optužbi za silovanje protiv Asanža odbačeno zbog zastarjelosti slučaja i da jedini preostali slučaj zastarijeva u avgustu 2020. godine, prenosi "Sputnjik".

Džulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa", uhapšen je 11. aprila u Ambasadi Ekvadora u Londonu u kojoj se krio posljednjih sedam godina.

On je pred britanskim sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja.

SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom 2010. godine.

  • 0

Uhapšen premijer Sudana, nepoznata lokacija predsjednika Bašira

Sudanski premijer Mohamed Tahir Ajala, koji je stupio na funkciju prije manje od dva mjeseca, uhapšen je danas u Kartumu, javio je informativni veb sajt "El Sudani".

U izvještajima koji stižu iz Sudana navodi se da je privedeno i više od 100 ljudi iz okruženja predsjednika Omara el Bašira, uključujući aktuelne i bivše zvaničnike.

U ovom trenutku nema pouzdanih informacija o tome gdje se nalazi Bašir, prenio je TASS.

Prema nekim informacijama, vojska ga je stavila u kućni pritvor, a u nekim izvještajima se tvrdi da je napustio zemlju.

Televizija "El Hadat" javila je da je njegov avion prizemljen juče ujutru, kada je predsjednik pokušao da pobjegne iz Sudana i nađe utočište u jednoj susjednoj zemlji.

Vojska je jutros najavila da će uskoro objaviti "važno saopštenje", ali je ono za sada odgođeno.

U izvještajima se navodi da postoji neizvjesnost u vezi sa time ko treba da vodi zemlju tokom prelaznog perioda.

  • 0
Subscribe to this RSS feed