Ulogujte se

Beograd: Utvrditi posljedice NATO bombardovanja

Grupa stručnjaka uputila je zahtjev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije da bude formirana nezavisna komisija za utvrđivanje posljedica bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Cilj je da se ispitaju, ne samo posljedice i uticaj osiromašenog uranijuma, već kompletnog zagađivanja vode, zemlje i vazduha nastalog zbog bombardovanja hemijskih, naftnih i energetskih postrojenja. To bi bili prvi zvanični podaci o posljedicama NATO bombardovanja tokom kojeg je na Srbiju i Crnu Goru izručeno 10 do 15 tona osiromašenog uranijuma.

Stručnjaci od države traže da obezbijedi novac za rad nezavisnog koordinacionog tijela i pokretne nacionalne laboratorije kako se materijal ne bi slao u inostranstvo.

Dokazivanje posljedica je, kako tvrde, prvi konkretan korak ka podizanju tužbe protiv NATO-a, ili pojedinih država članica.

Inicijativu je za sada podržalo stotinjak stručnjaka različitih profila - hemičara, biologa, fizikohemičara, fizikobiologa, radiologa, ljekara, vojnih lica, koji su poslije 1999. godine učestvovali u prikupljanju materijala ili čišćenju terena od osiromašenog uranijuma.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).