Ulogujte se

Kitarović: Lakše smo ulazili u EU dok nismo bili članica

Lakše se ulazilo u Sloveniju u Evropsku uniju kada Hrvatska nije bila član EU, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Zbog velikih gužvi na spoljnim granicama EU, posebno između Slovenije i Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je pozvala čelnike EU na hitno iznalaženje rješenja za nesmetani protok roba i putnika imajući u vidu skori početak turističke sezone.

Osim toga, ukazala je na, kako je rekla, apsurd da su građani Hrvatske lakše ulazili u države EU dok ta zemlja nije postala članica Unije.

Gužve na graničnim prelazima posebno su bile izražene tokom proteklih vaskršnjih praznika, a nakon što je na snagu stupila Uredba Evropskog parlamenta o jačanju kontrole provjerom relevantnih baza podataka.

Kitarović je zvaničnima EU ukazala da je način primjene spomenute Uredbe od nadležnih slovenačkih organa prouzrokovao višečasovne zastoje na graničnim prelazima dvije države, uz niz direktnih i trenutnih, ali, kako je navela, i indirektnih potencijalno dugoročnih posljedica, pogotovo ako bi se takav način primjene Uredbe nastavio.

"Prije svega, državljani država članica Evropske unije, suočeni sa uvođenjem sistemskih kontrola na granici između Hrvatske i Slovenije, iskazali su izrazito nezadovoljstvo takvom novom praksom, a posebno dužinom čekanja na graničnu kontrolu", navela je Kitarović u pismu čelnicima EU.

Pritom, dodala je, između Hrvatske i Slovenije stvorila se prepreka slobodnom kretanju osoba kakva postoji na spoljnim granicama Evropske unije, a ne na onoj između dvije države članica.

"Moram naglasiti da se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše ući u Republiku Sloveniju i Evropsku uniju dok Hrvatska nije bila članica Evropske unije nego sada kada jest. To je zaista apsurd", smatra Kitarović.

Ukazala je da je postupanje Slovenije u hrvatskoj javnosti stvorilo utisak ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenačkih političara da ta država prema Hrvatskoj može preduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista, kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stavove Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji zvanični Zagreb smatra nepovratno kompromitovanim.

Hrvatska predsjednica je istakla da Hrvatska sa Slovenijom želi da izgrađuje što bolje odnose, te napomenula da, na primjer, istovremeno u proteklom periodu na granici Hrvatske i Mađarske nije bilo većih problema uprkos pojačanom obimu saobraćaja.

Ona je pozvala zvaničnike EU da, u okviru svojih nadležnosti, hitno iznađu rješenje da se na granicima Hrvatske i drugih država članica EU, dakle unutrašnjim granicama EU, primijeni režim graničnih kontrola koji će omogućiti nesmetan protok osoba i roba, kao i dosad.

Naglasila je da sve to ni na koji način ne dovodi u pitanje spremnost Hrvatske na puno sprovođenje pravnih tekovina EU pa i onih u pogledu šengenskog zakonodavstva, posebno imajući u vidu nastojanja Hrvatske da postane članica tog šengenskog prostora u skorijem periodu.

"Ali dužnost svih država članica i institucija EU je da obezbijedi bezbjednost naših građana. Republika Hrvatska svoje spoljne granice nadzire ujedno i kao granicu Evropske unije, uključujući nadzor protoka osoba i roba iz trećih zemalja", navela je Kitarović, prenijeli su hrvatski mediji.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).