Ulogujte se

Đurić: Tači uzalud vrbuje Srbe da prihvate "vojsku Kosova"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači uzalud vrbuje predstavnike Srba da u institucijama u Prištini prihvate osnivanje takozvane vojske Kosova.

On je istakao da nije tajna da su srpski predstavnici na Kosmetu u kontinuitetu izloženi pokušajima političke kupovine i prevođenja na stranu separatista.

"Ipak, ne vidim kakvim bismo argumentima i političkom gimnastikom mogli biti ubeđeni da formiranje takozvane kosovske vojske prepoznaju kao svoj interes. Ne samo da bi takav čin bio u surotnosti sa Rezolucijom 1244, već bi bio i direktna pretnja bezbednosti srpskog naroda na Kosmetu", rekao je Đurić za "Večernje novosti".

Kada je riječ o ukupnoj bezbjednosnoj situaciji u srpskoj pokrajini, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju upozorio je da jačaju radikalne vjerske grupe koje koriste lošu socio-ekonomsku situaciju za vrbovanje sljedbenike, te da raste politički ekstremizam koji periodično eskalira u predizborne svrhe.

"Bezbednosnoj situaciji ne doprinosi ni to što mesecima nema dijaloga u Briselu", rekao je Đurić i konstatovao da je Priština donijela za sve štetnu odluku kada je zamrznula dijalog, koristeći slučaj "Haradinaj" kao i izgovor za to.

Osvrćući se na prijetnje koje je Srbima na Kosovu uputio Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, da ih neće biti ukoliko Ramuš Haradinaj bude isporučen Beogradu, Đurić je rekao da se upravo Daut Haradinaj nalazi na čelu Odbora za odbranu, bezbjednost i kontrolu bezbjednosnih službi u prištinskoj Skupštini.

"Šta to onda govori o kredibilitetu i nameri tih snaga? Od samih pretnji opasnije je što vršilac političke funkcije može da preti etničkim čišćenjem, a da se ne suoči ni sa kakvim sankcijama. To stvara klimu u kojoj pretnja lako može da preraste u čin nasilja. Srbi na Kosmetu ne treba sasvim da ignorišu ovakve pretnje, ali treba i da znaju da država Srbija i celi srpski narod stoje iza njih", poručio je Đurić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).