Ulogujte se

"Izetbegović je ili loše savjetovan, ili vođen samo političkim interesom"

Advokat i član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u sporu između Hrvatske i Srbije Novak Lukić rekao je za RTS da je odbijanje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pravna odluka. Istakao je da je bilo jasno da Sakib Softić nije agent BiH, te da odluku o podnošenju zahtjeva nisu donijele nadležne institucije.

Novak Lukić je rekao da Međunarodnom sudu pravde u Hagu nije bilo važno da li ima saglasnosti oko podnošenja zahtjeva za reviziju, već da li su takvu odluku donijela nadležna tijela u ime BiH.

Objašnjava da je bilo polemike da li Sakib Softić ima legitimitet da to učini u ime BiH, ali kada se sud obratio članovima Predsjedništva oni su ga obavijestili da nije donesena odluka o imenovanju drugog agenta.

- Dakle, sud nije dobio odluku nadležnih organa i jasna je situacija da Softić nije agent BiH - kaže Lukić.

Kao razlog Bakira Izetbegovića da se uprkos toj činjenici podnese zahtjev za reviziju, Lukić vidi dvije moguće situacije.

- Možda je pogrešno savjetovan od pravnih savjetnika, a ako su željeli da zanemare činjenicu šta će se desiti, možda su odlučili samo iz političkih interesa da pokrenu postupak, a da bi onda mogli da govore da je odluka suda politička - rekao je Lukić.

Sa takvim stavom Izetbegovića Lukić se ne slaže, već naglašava da bi sve drugo, osim ove odluke koju je Sud donio, bilo politička odluka.

Objašnjava da su za reviziju presude jednog suda potrebni dobri argumenti, te da je pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju uspjela samo jedna revizija.

- Ne samo ovaj sud, svaki sud ne voli da svoju konačnu odluku promijeni i za to mora da postoji argumenti. Standardi su visoki - rekao je Lukić.

Upitan o eventualnom pokretanju tužbe sa makedonske strane za navodni genocid Srbije nad Albancima između 1912. i 1956. godine, Lukić ističe da se radi o političkoj manipulaciji.

- Genocid je pravni pojam, krivično djelo, zločin i jasno je definisan. Nažalost, genocid je uz reijč agresija najzloupotrebljeniji. Svaki političar, istoričar, novinar, često zloupotrebljava taj pojam. Ovde se radi o političkoj manipulaciji, jer neko želi da ostvari političke poene - rekao je Lukić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).