Ulogujte se

Patrijarh Irinej: U ovakvom svijetu Bog želi da se crkve zbliže

Srpski patrijarh Irinej rekao je tokom posjete nadbiskupu od Kanterberija da "hrišćanske crkve moraju da pronađu načine da sklone u stranu ono što ih razdvaja".Irinej je rekao da je svijet trenutno prezasićen konfuzijom i nemirima i da u takvoj situaciji crkve moraju da pronađu načine da se dodatno približe ljudima.

"Istovremeno, potrebno je da iznutra nastavimo da gradimo ono što nas sve zbližava, a postoji mnogo toga što dijelimo mi i katolici, kao i protestantski svijet", rekao je Irinej.

                                                                    

Srpski patrijarh je tokom zvanične posjete Engleskoj rekao da je to temelj na kome bi trebalo da se grade zajednički odnosi.

"Vjerujem da je to volja Božija i da je to ono što Bog očekuje od nas. Zato mi moramo da budemo sluge tog zadatka, da širimo Jevanđelje u našem vremenu i našem svijetu", rekao je Irinej.

Iz Lambert Palasa je saopšteno da je nadbiskup od Kanterberija Džastin Velbi, na stogodišnjicu prvog pravoslavnog služenja u Katedrali Svetog Pavla, ugostio patrijarha Irineja "u značajnom razgovoru".

"Upriličen je značajan razgovor uz toplu dobrodošlicu i prijateljstvo nadbiskupa i patrijarha i njihovih delegacija, koji su signal obnove dugih i bliskih odnosa engleske crkve i SPC", saopšteno je.

Kako je saopšteno, nadbiskup i patrijarh su se sastali kako bi razgovarali o "nizu pitanja", među kojima su duhovni život dvije crkve, njihov rad sa mladima, siromašnima i izbjeglicama, ali i o problemima modernog društva, kao i o "obnovi SPC kao mjesta za duhovno uzdizanje i posvećenosti nakon kolapsa pod komunizmom".

Nadbiskup Velbi je rekao i da je Srbija u proteklim mjesecima na sebe preuzela veliki teret, jer Evropa "nije jedinstveno reagovala" na migrantsku krizu.

Nadbiskup Džastin Velbi, koga je u Engleskoj posjetio srpski patrijarh Irinej, rekao je da to nije prvi put da Evropa ne odgovara na izazov jedinstveno, što je ocijenio "tragičnim", i dodao da je Srpska pravoslavna crkva u ovoj situaciji pokazala svoju vjeru.

"Danas, Srbija se nalazi na samoj granici Evrope i suočava se sa desetinama hiljada onih koje je tama istjerala iz njihovih domova", rekao je Velbi.

Takođe, Irinej i Velbi su razgovarali o obnovi odnosa SPC i Anglikanske crkve.

"Hvala patrijarhu Irineju na nevjerovatno velikodušnom gostoprimstvu koje SPC pruža anglikanskoj zajednici u Srbiji već stotinu godina", rekao je Velbi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).